Odobrena sredstva za izgradnju mosta Yavuz Sultan Selim

Istanbul – Italijanska građevinska kompanija Astaldi je objavila da je potpisan ugovor sa nekoliko turskih banaka o odobravanju kreditnih sredstava u iznosu od 2,3 milijarde dolara za građevinske radove i radove na održavanju trećeg mosta koji će povezati evropsku u azijsku stranu Istanbula.

 
Ukupna vrijednost investicije konzorcija IC Ictas (Turska) i Astaldi (Italija) kreće se oko 2,9 milijardi dolara, saopštila je kompanija sa sjedištem u Rimu.
Most Yavuz Sultan Selim je projektovan tako da će biti najširi most na svijetu. Ukupna širina njegovih osam saobraćajnih traka iznosiće 60 metara. Ime je dobio po osmanskom sultanu Selimu I, vladaru iz 16. stoljeća, za vrijeme kojega se Carstvo proširilo na Bliski Istok.
“Koncesija je određena na period duži od 10 godina, od kojih će 30 mjeseci biti provedeno na aktivnostima izgradnje, a preostali period na održavanju,” prenose iz Astaldija.
Joint-venture čine IC Ictas sa 67 posto udjela i Astaldi sa 33 posto.
Most će omogućiti transport preko moreuza Bosfor motornim vozilima i vozovima – od distrikta Beykoz u Aziji do distrikta Sariyer u Evropi. Značajno će smanjiti saobraćajne gužve u Istanbulu, čija populacija broji 17 miliona stanovnika.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO