OTVORENO PISMO REISU-L-ULEME MEĐUNARODNIM INSTITUCIJAMA Višegodišnje brutalno kršenje prava i ljudskog dostojanstva Fate Orlović

image

SARAJEVO – Reisu-l-ulema Islamske zajednoce u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas otvoreno pismo predstavnicima međunarodnih institucija povodom nastavka kršenja imovinskih prava Fate Orlović.U pismu je Kavazović podsjetio na višegodišnje brutalno kršenje prava i ljudskog dostojanstva Fate Orlović, koje se ogleda u nemogućnosti da raspolaže svojom privatnom imovinom, pravnim i sudskim zavrzlamama i sistematskim preprekama.
Mišljenja je kako to onemogućava vraćanje uzurpirane imovine u vlastitom dvorišu i izmještanje nelegalno izgrađenog objekta, predstavljaju crnu mrlju i veliku sramotu za cjelokupno društvo, posebno za državne institucije, aktere i zaštitnike uzurpacije.

– Pred divovskom borbom Fate Orlović kapitulirale su sve proklamacije, ostala su ogoljena bezdušna i diskriminatorska lica i karakteri onih domaćih i stranih vladinih i nevladinih institucija koje toleriraju ili ignoriraju nasilje nad jednom, od svih ostavljenom i nemoćnom, staricom – naglašava Kavazović.

Kavazović je podsjetio na član 1 Protokola 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koji štiti pravo vlasništva, kao i na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN član 17, a koje su ugrađene u Ustav Bosne i Hercegovine i ima primat u odnosu na domaće zakonodavstvo

– Ali se u slučaju Fate Orlović više od jedne decenije svirepo gazi ovo pravo, iako su sve zemlje članice Vijeća Evrope dužne da osiguraju njegovu primjenu i da predano rade da se ono poštuje gdje god se krši – stoji u pismu.

Kavazović kaže da shodno tome, sve strukture države Bosne i Hercegovine, sve međunarodne organizacije i sve članice Vijeća Evrope imaju obavezu da poduzmu mjere kako bi se ovo pravo primijenilo u spomenutom slučaju.

U pismu Kavazović podsjeća da dosadašnji odnos prema Fati Orlović i nerazumne sudske odluke nisu proistekle iz nepostojanja valjanih pozitivnih propisa i međunarodnih standarda, nego zbog nepostojanja adekvatne volje i nesposobnosti organa države BiH, posebno entiteta Republika Srpska, da omoguće zaštitu raspolaganja privatnom imovinom i pravo na privatno vlasništvo.

– Sa slučajem Fate Orlović svi Vi ste upoznati i pred očima svih nas njeno pravo se nasilnički gazi. Niko ne može kazati da ne zna. U slučaju Fate Orlović svi su poraženi i postiđeni, jer se povlače pred nepravdom što je zajednički neuspjeh – kaže u pismu.

Kavazović je uprkos osjećaju gorčine usljed pokazane bezosjećajnosti za ljudsku patnju, ravnodušnosti, gaženju prava pred našim očima kao i izrugivanju pravdi, u pismu pozvao nadležne organe BiH, OHR, zemlje članice PIC-a, međunarodne organizacije,  pojedince i institucije da pomognu kako bi se konačno prekinula ova pravna i ljudska sramota i zaustavilo dalje maltretiranje Fate Orlović.

Naglašava da iako ovaj slučaj prevazilazi mogućnosti Islamske zajednice da osigura poštivanje prava muslimana, usljed čega se kod oštećenih javlja frustracija i razočaranost, što nikako nije dobro i može imati i teže posljedice, Islamska zajednica ostat će uz Fatu Orlović, zalagat se za njena prava i biti joj oslonac u borbi za vlastito dostojanstvo.

– Muslimani i Islamska zajednica s punim pravom očekuju i traže Vašu konkretnu pomoć i potpunu uključenost Vaših raspoloživih resursa. Tražeći Vaše nedvosmislene, odlučne i hitne korake i mjere u skladu sa Vašim ingerencijama i obavezama, kako bi se zaštitilo ono što se zaštiti mora – kaže se u pismu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, prenosi MINA.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO