Petnjica: Bez koalicija i Demokratskog fronta

PETNJICA – Ustavni sud Crne Gore, odlukom koja je objavljena u utorak, proglašavajući se nenadležnim za žalbu poslanika Gorana Danilovića, otklonio je sve dileme: Demokratski front, niti bilo koja od njegovih članica neće učestvovati na lokalnim izborima u novoformiranoj opštini, a cijela dosadašnja predizborna procedura neupitna je, računajući i validnost svih u propisanom roku dostavljenih kandidatskih lista.

Podsjećanja radi, Danilović je ustavnu žalbu temeljio na tezi da je raspisivanjem izbora prije raščišćavanja dileme – kako konstituisati izbornu komisiju – šef države navodno prekršio pravila vezana za tok i rokove predizbornih radnji, a iz Demokratskog fronta dodatno je problematizovano i pitanje prijevremenih, odnosno vanrednih izbora u Beranama, čiji je Petnjica bila dio tokom proteklih gotovo 57 godina.Ponjihovom mišljenju, aktuelni beranski skupštinski saziv, a samim tim i izvršna vlast, nakon raspisivanja novembarskih izbora, gube legitimitet, s obzirom da je šest odbornika sa teritorije bivše petnjičke mjesne zajednice konstituisalo vladajuću većinu.

 „Sabiranje“ poslije…

samir agovic 0021 300x225 Petnjica: Bez koalicija i Demokratskog fronta
samir agovic
Formalno-pravno, dakle, ali i suštinski, izborni proces u novoj opštini ni po jednom osnovu nije ugrožen, a oko 6.200 Petnjičana s pravom glasa biće u prilici da se 16. novembra  opredijele za jednu od šest kandidatskih lista. Demokratsku partiju socijalista pod nazivom „Za našu Petnjicu -MiloĐukanović“ predvodiće Samir Agović, Socijaldemokratsku partiju „Za Petnjicu“ dr Almir Rebronja, Socijalističku narodnu partiju „Za prosperitet Petnjice“ Zaim Ličina, Bošnjačku stranku „Pokrenimo Petnjicu“ Adnan Muhović, Pozitivnu Crnu Goru Nihad Kršić i Stranku penzionera, invalida i socijalne pravde Rasmin Šabotić.

Kao što je Pobjeda u nizu izvještaja već najavljivala, ni jedna od partija i stranaka – učesnica na novembarskim izborima nije se odlučila za koalicioni nastup, iako se u početku spekulisalo da bi sa zajedničkom listom mogli ići DPS i Bošnjačka stranka, s obzirom na veoma uspješno partnerstvo na državnom nivou, pa i činjenicu da tako „sabrani“ ne bi, prema svim analizama, imali problema sa osvajanjem apsolutne vlasti. No, vođstva obje opštinske organizacije smatrali su racionalnijom opcijom samostalnog izlaska.

Poštenije samostalno

adnan muhovic prestavnik mjesnog odbora bosnjacke strankle petnjica 0210 2013 bato002 290x300 Petnjica: Bez koalicija i Demokratskog fronta
adnan muhovic
– Mislim da je, u principu, prema biračima najpoštenije izaći sa sopstvenom listom kandidata i politički se izmjeriti sa svim ostalim konkurentima, pa kada se cijeli proces okonča, vidjeti đe smo i koliko smo značajni u očima naših Petnjičana – objašnjava Adnan Muhović, lider petnjičkog odbora Bošnjačke stranke. Siguran sam, da se bez naše participacije i aktivnog, značajnog učešća u vlasti naših kadrova, poslije 16. novembra, neće moći konstituisati neophodna većina, bez obzira koja od učesnica na izborima pojedinačno bila najjača. U postizborne razgovore ući ćemo bez ikakvih kompleksa, sa jednim jedinim ciljem – da što prije i kvalitetnije počnemo sa budućim partnerima ispisivati novu razvojnu stranicu cijelog petnjičkog kraja.

I prvi čovjek petnjičke organizacije DPS Samir Agović smatra da je odluka o samostalnom izlasku na izbore najbolje rješenje i još jedan uvjerljiv dokaz da je ta partija apsolutno spremna da preuzme potpunu političku i akcionu odgovornost za valorizovanje razvojnih resursa najmlađe crnogorske opštine. Uostalom, podsjeća on, upravo su vođstva DPS i sa državnog i sa beranskog nivoa bila najupornija, najkonkretnija i bez ikakvih ograda posvećena obnavljanju statusa opštine, poslije više od pola vijeka.

 Širok izbor

Što se petnjičkih socijaldemokrata tiče, dilema nijesu imali ni jednog trenutka, a ulazna vrata za eventualne predizborne koalicije zaključali su čak znatno prije formalnog raspisivanja izbora. Za ovakav stav, predsjednik OO SDP dr Almir Rebronja i njegovi saradnici imali su nepodijeljenu podršku rukovodstva iz podgoričke centrale i lidera Ranka Krivokapića – lično.

almir rebranja1 300x245 Petnjica: Bez koalicija i Demokratskog fronta
rebronja
Dvoumljenja po pitanju načina izbornog nastupa nije bilo ni u Pozitivnoj, ali su dobre poznavaoce petnjičkih prilika iznenadili narodni socijalisti i Stranka penzionera, odlukom da i oni idu odvojeno. Računalo se, naime, da bi ih programska sličnost, u političkom, a realna snaga ostalih konkurenata u matematičkom smislu mogle „natjerati“ na konstituisanje zajedničke kandidatske liste i na taj način im olakšati željeni „prestup“ izbornog praga.

U svakom slučaju, Petnjičani s pravom glasa imaće prilično širok izbor, a ako je suditi po početku predizborne kampanje ovdje nema političkih pesimista. Svi su uvjereni u dobre izborne rezultate, a za jedno odborničko mjesto, odnosno cenzus, pri prosječnoj izlaznosti od 50 do 55 procenata, biće neophodno između 120 i 140 glasova.

 

 

pobjeda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO