Podzemna željeznica Marmaray: Za četiri minute spaja dva kontinenta

podzemna-zeljeznica-marmaray-za-cetiri-minute-spaja-dva-kontinenta_trt-bosanski-24218

Brza podzemna željeznica Marmaray – “Projekat stoljeća”, koji će spojiti Aziju i Evropu za samo četiri minute, biće otvorena 29. oktobra.

Na devedesetu godišnjicu od osnivanja Republike Turske – 29. oktobra, u Istanbulu će u rad biti puštena željeznica koja će podzemnim tunelom spajati evropsku i azijsku stranu grada na Bosforu. Riječ je o projektu Marmaray, čijem će otvaranju prisustvovati predsjednik Abdullah Gul i premijer Recep Tayyip Erdogan.

Ovaj projekat je trenutno jedan od najvećih infrastrukturnih poduhvata u cijelom svijetu, obzirom da će ukupna dužina željezničkog sistema iznositi 76 kilometara. Glavni dijelovi i sistemi ovog projekta uključuju podvodne cijevne tunele, podzemne kupolaste tunele, zakrivljene tunele, tri nove podzemne stanice, 37 stanica na kopnu (njihovu obnovu i nadogradnju), nadzorno-upravljački centar, dvorišta, radionice, održavanje objekata, nadogradnju postojećih željezničkih pruga, uključujući i izgradnju dodatne, treće pruge, nove električne i mehaničke sisteme i moderne vozove.

Ulaz u stanice i interijeri će biti ukrašeni motivima iz neolitskog, bizantinskog i osmanskog perioda. Osim toga, na umjetničkom platou stanice Yenikapi biće izložene olupine brodova koji datiraju iz IV i V stoljeća nove ere, koje su arheolozi označili kao “Potonula olupina broj 12”.

U arheološkim iskopinama i radovima koji teku uporedo sa građevinskim projektom Marmaray, otkriveno je 13 olupina brodova i oko 35 hiljada predmeta. Ovi će predmeti biti izloženi u muzeju koji će biti otvoren u području “Stotinu ostrva” na Yenikapiju i biće nazvani “Arkeopark”.

Procjenjuje se da će željeznica Marmaray prevoziti oko jedan milion putnika dnevno, povezujući azijsku i evropsku stranu Istanbula za samo četiri minute.

Od stanice Bebze do Halkali biće potrebno 105 minuta, od Bostanci do Bakirkoy 37 minuta, od Sogutlucesme do Yenikapi 12 minuta, a na relaciji Uskudar-Sirkeci samo četiri minute.

izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO