Pogledajte u kakvom je luksuzu živio bludni Kačavenda

Pozlaćeni nameštaj, kolekcija slika najpoznatijih ovdašnjih autora, vrijedni suveniri iz cijelog sveta ostavit će razriješeni vladika Vasilije Kačavenda svom nasljedniku u Vladičanskom dvoru u Bijeljin.

Ovo “parče neba na zemlji”, kako ga je nazvao Kačavenda, ili mali Versaj, kako ga zovu obični ljudi, simbol je luksuza i ponašanja koje ne priliči episkopu, a po kom je poznat Kačavenda, inače razriješen zbog bluda, prenosi Blic.rs.
kaca1
Ekipi “Blica” prilikom posjete nisu želeli da kažu da li je sada već bivši vladika i dalje u sjedištu Zvorničko-tuzlanske eparhije, ali naši izvori tvrde da je i dalje tu, a o njegovom mjestu daljeg boravka odlučiće Sinod. Kačavendu će, inače, naslijediti dosadašnji vladika bihaćkopetrovački Hrizostom
kaca2
Kompleks Vladičanskog dvora obuhvata sjedište eparhije i manastir. Do episkopskog kabineta, kao glavne kancelarije, prolazi se kroz nekoliko luksuznih salona.
kaca4
Rijetki tepisi, pozlaćeni lusteri, garniture u stilu francuskih kraljeva, desetine originalnih slika najčuvenijih ovdašnjih slikara samo su dio enterijera. Sprat pripada isključivo episkopu i mnogo je raskošniji od prizemlja.

U spavaćoj sobi je krevet sa baldahinom, a u dva velika kupatila su džakuzi i brojna peskarena ogledala. Po ostalim sobama i hodnicima su komode, amfore i vrijedni suveniri iz cijelog sveta. Mnoge od rijetkih dragocjenosti biće izložene u budućem muzeju eparhije.

Uz manastirsku crkvu Svetog Vasilija izgrađeno je i grobno mjesto za Kačavendu.

– Pričao je da želi da posle smrti njegov naslednik otvori prozor i prvo ugleda grobnicu u kojoj počiva čovjek koji je sve to sagradio – priča izvor “Blica” iz eparhije.

foto.avaz

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO