Potpukovnik Jevđenić za “Blic”: Mečevi u Pazaru su žandarmeriji teži nego derbi

Šest stotina žandara biće angažovano na meču Novi Pazar – Zvezda koji je na programu u četvrtak, a za koji su nadležni organi FSS-a odlučili da se ipak igra u prisustvu publike.

Podsetimo, članovi Disciplinske komisije FSS doneli su odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv FK Novi Pazar, a zbog nesportskog ponašanja navijača ovog kluba na utakmici u Kruševcu i ujedno je izrečena mera suspenzije FK Novi Pazar za prisustvo njihovih navijača na utakmicama koje igraju kao gosti, a do donošenja konačne odluke ovog organa. Ipak, dozvoljeno je prisustvo publike u četvrtak, kada u goste Pazarcima stiže Crvena zvezda, ali i njene “delije”.
Potpukovnik Slavko Jevđenić, pomoćnik komandanta Žandarmerije, kaže da su utakmice u Novom Pazaru najrizičnije, rizičnije čak i od duela Zvezde i Partizana.
 

 

Sve kazne Novom Pazaru
3. 11. 2011.
2 gostovanja bez navijača
15. 3. 2012
.4 gostovanja bez navijača
23. 8. 2012.
2 utakmice bez publike
1. 11. 2012.
 2 utakmice bez publike, 500.000 dinara
9. 5. 2013.1 utakmica bez publike, 500.000
28. 12. 2013.1 milion dinara

– U Novom Pazaru se tradicionalno preduzimaju jače bezbednosne mere jer je ta sredina karakteristična po nacionalističkim ispadima sa obe strane. Takav bezbednosni rizik traži i veće angažovanje policije. Na nekoliko poslednjih utakmica bilo je angažovano po 1.200 policajaca. Svaka utakmica u Novom Pazaru košta oko pet miliona dinara samo za bezbednosne potrebe – kaže Jevđenić za “Blic”.
U Žandarmeriji navode i da je za obezbeđivanje bezbednosti najveći problem lokacija stadiona.
– Oko stadiona nema dovoljno prostora da bi se izvršilo razdvajanje dve navijačke grupe. Parkinga nema, pa fudbaleri, sudije, čak i lokalni moćnici službenim vozilima ulaze direktno na stadion. Dešava se da na stadionu, bukvalno iza gola, bude pedeset vozila koja je nemoguće adekvatno obezbediti.
Skučene ulice i sokaci oko stadiona vuku i ogroman rizik od razbijanja vozila, radnji i kuća u slučaju prisilnog napuštanja stadiona.
Jevđenić kaže i da pri obezbeđivanju utakmica u Novom Pazaru veliki problem imaju i s redarskom službom koja, umesto da kontroliše navijače, često podstiče nerede.

Ekseri
– U navijačkim obračunima “rade” kamenice, baklje, eksplozivne naprave sa ekserima – nabraja Jevđenić.

– Dešava se da i redari skandiraju, pokreću masu, a naravno da je veća agresivnost među navijačima tamo gde i službena lica učestvuju u neredima. On navodi da je, po pravilu, u Novom Pazaru i najbrojnija upotreba sredstava prinude.
– Za utakmice u Novom Pazaru nosimo ličnu opremu za zaštitu, šlemove, zaštitne prsluke, lično naoružanje, palicu, lisice. Obavezna su i specijalna vozila za razdvajanje grupa i hemijska sredstva – dodao je potpukovnik Jevđenić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO