Predstavnici Vlade Turske u poseti Mahmutoviću

82

Kemal Jurtnač, predsednik Kancelarije Vlade Turske za dijasporu, sastao se danas sa gradonačelnikom Novog Pazara, dr Mehom Mahmutovićem i njegovim saradnicima, Farukom Suljevićem I Seadetinom Mujezinovićem. Na sastanku je bilo reči o povezivanju naroda sa ovih prostora koji žive u Turskoj sa domovinom, kroz realizaciju konkretnih zajedničkih projekata, koji bi uspostavljanje veze među ljudima na različitim prostorima pojednostavili i učinili spontanijim. 

Tokom razgovora bilo je reči o svim dosadašnjim, ranije uspostavljenim kontaktima na relaciji Srbija –Turska i ulozi koju sandžački region ima kao posrednik u uspostavljanju tih odnosa. Pri susretu Jurtnač – Mahmutović više puta je naglašena važnost partnerskih odnosa bratskih naroda u cilju promocije različitosti i prezentovanja univerzalnih vrednosti.

Najviše pažnje posvećeno je pitanju odlaska novopazarskih i sandžačkih svršenih srednjoškolaca na studije u Tursku. Istaknuta ja važnost formiranja Kancelarije za dijasporu, čije je funkcionisanje „znatno doprinelo poboljšanju uslova koje studenti iz ovih krajeva imaju tokom školovanja. U tom kontekstu, gradonačelnik Mahmutović izrazio je zahvalnost gostima, istakavši da je Kancelarija za dijasporu svojevrstan vid podrške budućim obrazovanim ljudima iz sandžačke regije. Na sastanku je najavljeno da će se broj stuenatata iz Sandžaka, koji znanje stiču na turskim univerzitetima povećavati, kao i da je zajednički cilj aktera susreta da se u toj zemlji obrazuju najuspešniji učenici sandžačkog kraja, pojedinci koji su tokom dosadašnjeg školovanja ostvarili značajne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Jurtnač se, boraveći u Novom Pazaru, posebno interesovao za rad Turskog kulturnog centra, jer je kako je rekao, ova organizacija sjajan pokretač ideja i aktivnosti koje promovišu tursku kulturu, vrednosti i posebnosti turskog društva, povezujući ih na prefinjen način sa posebnostima Novog Pazara i Sandžaka.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO