Premijer Erdogan odlazi na kraću diplomatsku turneju po evropskim zemljama

premijer-erdogan-odlazi-na-kracu-diplomatsku-turneju-po-evropskim-zemljama

Premijer Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, od sutra boravi na kratkoj diplomatskoj turneji po evropskim zemljama.
Posjete koje Ankara smatra veoma važnim, uključivaće boravak u Finskoj, Švedskoj i Poljskoj. Praćen brojnom delegacijom biznismena, premijer Erdogan će najprije posjetiti Finsku, gdje će se sastati sa tamošnjim premijerom Jyrki Katainenom. Osim toga, Erdogan će svečano posjetiti i predsjednika Sauli Niinista i predsjedavajućeg finskog parlamenta, Eero Heinaluoma.
Iz Finske, Erdogan će produžiti u susjednu Švedsku, a njenom glavnom gradu Štokholmu će se sastati sa švedskim premiejrom Fredrikom Reinfeldtom. Istom prigodom će turski premijer posjetiti i švedskog kralja Carl XVI Gustafa i predsjedavajućeg švedskog parlamenta – Per Esterberga.
Treća i posljednja stanica na diplomatskoj turneji turske delegacije predvođene njenim premijerom biće Poljska. Posjeta ovoj zemlji će se podudariti i sa 600-tom godišnjicom od uspostave diplomatskih odnosa između Turske i Poljske, a posjeta se smatra veoma važnom za obje zemlje.
Premijer Erdogan će se sastati sa poljskim kolegom Donaldom Tuskom, predsjednikom Bronislawom Komorowskim i predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata. Osim toga, predsjednik turske vlade će održati predavanje na Poljskom Institutu za međunarodne odnose, na temu odnosa Turske i EU. Forum će biti održan u tri zemlje, uz učešće poduzetnika, koje će Erdogan pozvati da investiraju u Turskoj.
Priključenje Turske Evropskoj uniji biće i jedno od najaktuelnijih pitanja prilikom razgovora turske delegacije sa domaćinima. Erdogan će približiti kandidaturu Turske za članstvo u Evropskoj uniji i korake poduzete u tom pravcu do danas.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO