Preživela Vlada u Sloveniji, prošao budžet

slovenija-parlament

Ljubljana – Slovenački parlament je noćas sa većinom glasova izglasao poverenje vladi i istovremeno usvojio Zakon o izvršavanju budžeta za naredne dve godine.

Zakon sadrži mere za smanjenje potrošnje, pored ostalog samnjuje izdatke za sufinansiranje opštinskih investicija, otklanja valorizaciju penzija i socijalnih transfera, te odredjuje obavezu smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Glasanje je završeno sa 50 glasova za i 31 protiv posle rasprave koja je trajala 19 sati, prenela je agencija Rojters.

Posle duge debate, poslanici su većinom glasova ipak podržali budžet vlade za 2014. godinu. “Naša finansijska budućnost zasnovana je na ovom budžetu, životi naših gradjana u velikoj meri zavisiće od vaših odluka ove sedmice”, rekla je Bratušek u ponedeljak.

Slovenački poslanici podržali su vladu, mesec dana uoči rezultata “stres testova” najvećih banaka, pritisnutih velikim brojem loših zajmova, koji će otkriti koliko novca će vlada morati da ubrizga da bi održala banke “na površini” i da li će morati da potraži pomoć EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kabinet premijerke Bratušek stupio je na dužnost u martu, s ciljem da nadje način da spreči da Slovenija postane šesta članica evrozone kojoj treba pomoć spolja zbog problema sa bankama, javnim finansijama i lošom ekonomijom, navela je agencija AFP.

Prethodna vlada je pala kada premijeru Janezu Janši nije izglasano poverenje u februaru, posle samo godinu dana na dužnosti.

sandžakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO