Prijavite korupciju u zdravstvu na 061/24-444-24

korupcija zdravstvo

Za nešto više od pola godine, koliko postoji servis za prijavu korupcije u zdravstvu, stiglo je oko 700 prijava građana, a oko 30 odsto se odnosilo na zapošljavanje u zdravstvu, rekao je danas dr Predrag Stojičić iz Udruženja građana “Srbija u pokretu”.
“U našem zdravstvu ima puno problema, ali nije sve korupcija. To je pokazao i SMS servis – 50 odsto se odnosi na ostale probleme. Od onih koji se odnose na korupciju, 50 odsto je primanje i davanje mita, a nekih 30 odsto jeste vezano za zapošljavanje zdravstvenih radnika”, rekao je Stojičić za RTS.

Udruženje “Srbija u pokretu”, čiji je SMS servis počeo da radi polovinom juna, podnelo je dosad na osnovu poruka građana, 30 krivicnih prijava koje su uglavnom bile anonimne, a status uzbunjivača dobile su dve osobe u zdravstvenim ustanovama.

Dr Stojičić je objasnio da je status uzbunjivača dodeljen kako bi te osobe mogle da prijave korupciju u javnim nabavkama.

Ističući da je Ministarstvu zdravlja, koje je podržalo ovaj projekat, “Srbija u pokretu” uputila šest predloga šta za unapređenje, on je dodao da oni uključuju i standarde raspisivanja i sprovođenja konkursa za zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, jer je tu uočeno “dosta nejasnoća”.

Korupciju u zdravstvu SMS porukom može da se prijavi na broj telefona 061 24 444 24.

sandzakhaber / izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO