Prodaja automobila u Srbiji se vratila u prošli vek

fiat

S obzirom na činjenicu da se prodaja novih automobila u svakoj zemlji može uzeti kao merilo njene ekonomske aktivnosti, onda postaje jasno u kakvom nezavidnom položaju se nalazi srpska privreda. Naime, po najnovijim podacima iz avgusta, u Srbiji se mesečno proda tek po nekoliko desetina automobila svih marki, što u statističkom smislu predstavlja vraćanje u prošlost, to jest bukvalno na kraj prošlog veka.

Umesto da prodaja vozila svake godine kontinuirano raste ili barem da se održava na približno istom nivou, ona se katastrofalno smanjuje, a kao osnov za takav dramatičan zaključak mogu da posluže verodostojne izjave poslovnih ljudi iz tog sektora da je za samo par poslednjih godina prodaja motornih vozila u Srbiji manja za nekoliko puta. Pritom je vrlo indikativno da ubedljivo najveći pad prodaje beleže manja komercijalna vozila, i to za čak 10 puta. To najbolje govori o tome u kakvom finansijskom stanju se nalaze mala i srednja preduzeća, koja bi trebalo da budu pokretač privrednog razvoja. Inače, po najnovijim podacima iz Evropske unije, konkretno iz Nemačke – i u toj najvećoj evropskoj ekonomiji se još uveliko osećaju posledice ekonomske krize, jer je prodaja automobila u toj zemlji u padu za preko 5%, a u drugim zemljama je situacija još nepovoljnija, kao na primer u Italiji, gde pad prodaje na tržištu automobila iznosi 7% ili u Francuskoj gde je on 11%. Štaviše, u zemljama koje su najteže pogođene krizom, poput Španije, pad prodaje novih automobila se penje i na skoro 20%. Sve to znači da će po zvaničnoj proceni koja stiže iz Evropskog udruženja proizvođača automobila – ove 2013. g. biti prodato najmanje motornih vozila na evropskom tržištu za poslednjih dvadeset godina.

Međutim, u isto vreme statistički pokazatelji kažu da se na istoku starog kontinenta beleže sasvim drugačiji trendovi, s obzirom da je tržište automobila u Rusiji od ovog septembra postalo najveće u Evropi. Naime, radi se o tome da je u Ruskoj Federaciji samo tokom proteklog meseca prodato čak oko četvrt miliona putničkih i malih komercijalnih vozila.

Ali da se vratimo na kraju ponovo na situaciju u Srbiji kada je reč o tržištu automobila. U kojoj meri je trenutno stanje zabrinjavajuće, jasno se vidi i iz podatka sa početka godine, koji kaže da je tada prodaja kola u Srbiji bila na najnižem nivou u njenoj novijoj istoriji, a takve tendencije su prisutne i dalje. S obzirom da je u prvoj polovini godine ukupno prodato tek nešto više od 10.000 auta, to je kao neminovnu posledicu imalo nastavak otpuštanja zaposlenih u tom sektoru, kao i očekivano gašenje poslovne aktivnosti mnogih prodavaca, te zatvaranje mnogih prodajnih salona velikih proizvođača automobila.

Naravno, sasvim je logično da u situaciji kada se životni standard konstantno nalazi na silaznoj putanji, građani i privrednici pre svega odustaju od obnavljanja svojih transportnih sredstava, čak i kada su ona potpuno dotrajala i zrela za zamenu. A tako će i da ostane još dugo vremena sve do suštinskog oporavka srpske ekonomije, koga još nema ni na vidiku. Drugim rečima, novi automobili na ovdašnjim putevima će postajati sve ređa pojava, skoro kao relikt neke davne prošlosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO