Pronađen fosil izumrlog sisara u Australiji

Američki i australijski naučnici identifikovali su u Australiji na osnovu fosila zuba izumrlu vrstu sisara, džinovskog čudnovatog kljunara, navodi se u najnovijem broju naučnog časopisa Džurnal of Vetebrejt Palaeontolodži (Journal of Vetebrate Palaeontology).

397314_kljunar01afpfoto-peter-schouten--rebecca-pian_f

Kao i njegovi rođaci, ima njušku u obliku kljuna patke, gusto i masno krzno i šape koje između prstiju imaju kožicu za plivanje. Ta životinja je živela pre pet do 15 miliona godina. Imao je oko jedan metar, odnosno bio je dva puta duži od sadašnjih kljunara. Životinja je identifikovana na osnovu jednog zuba kutnjaka na Univerzitetu u Njujorku, a fosil je pronađen u državi Kvinslend na severoistoku Australije.

– Otkriće te nove džinovske vrste je iznenađajujuće, jer smo mislili da su sadašnji čudnovati kljunari nastali mnogo ranije – rekao je australijski naučnik Majkl Arčer i dodao da se sada zna da su postojale paralelne vrste kljunara, među kojima je i ovaj džinovski.

Ova vrsta je bila u vodi, kao i sadašnji, i živela je nadomak šuma. Hranio se rakovima i drugim morskim podovima, kao i malim kičmenjacima, žabama i kornjačama. Za razliku od drugih sisara, ženke su nosile jaja. Najstariji fosil te vrste životinje, star 61 milion godina, pronađen je na obalama Južne Amerike.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO