Pronađeno mjesto ukopa organa Sulejmana Veličanstvenog

Turska delegacija, sa direktorom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Serdarom Camom na čelu boravi u posjeti Mađarskoj, gdje su, zajedno sa ekspertima, istraživali mjesto gdje su ukopani srce i drugi unutrašnji organi sultana Sulejmana, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

suleyman

Prema historijskim izvorima, organi sultana Sulejmana Veličanstvenog sahranjeni su u Turbek crkvi, koja je nalazi oko tri kilometra od tvrđave Szigetvar, koju su danas posjetili turski eksperti.

Profesor historije sa Marmara univerziteta Erhan Afyoncu je podsjetio da je sultan umro prije osvajanja tvrđave Szigetvar i da su njegovi organi tu sahranjeni i da je podignuto turbe, koje je 1693. godine dao srušiti jedan austrijski vojnik i na tom mjestu je podigao katoličku crkvu.

Član turske delegacije je i profesor historije umjetnosti Nurhan Atasoy, koji je kazao da će najvjerovatnije biti neophodno raditi i određene iskopine u samoj crkvi.

„Ova crkva nije slučajno napravljena na ovom mjestu. Ona je podignuta na mjestu srušenog turbeta“, tvrdi Atasoy.

Počasni konzul Turske u Mađarskoj Laszlo Horvath tvrdi da i tamošnji Mađari vjeruju da je na mjestu crkve bilo turbe u kojem su pokopani sultanovi organi.

„Prema tom vjerovanju, Mađari su 1913. godine postavili i napis na zidu ove crkve i ovdašnji narod se sa poštovanjem odnosi prema toj činjenici“, rekao je Horvath u izjavi za AA.

„Srce i unutarnji organi sultana Sulejmana ukopani su na ovom mjestu i podignut je spomenik. Neka mu se Bog smiluje“, piše na napisu iznad ulaza u crkvu Turbek.

Danas će biti organizirana i konferencija turskih i mađarskih historičara o ovoj temi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO