Prvi projekat prekogranične saradnje Goražda i Prijepolja

U Općini Goražde predstavljen je prvi projekat prekogranične saradnje partnera iz BiH i Srbije, koji se finansira iz predpristupnih fondova Evropske unije. Projekat „Pčelarstvo – Aktivnost za budućnost” realiziraju Općine Goražde i Prijepolje, Udruženja pčelara „Behar” i Prijepolje, voćara „Drina”, te udruženje voćara „Zlatna malina”. Njegova ukupna vrijednost je 182 648 eura, od čega je 95480 eura namijenjeno partnerima iz BiH.

br />
20131002-110844.jpg

O značaju projekta na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i načelnik Općine Muhamed Ramović, govorili su projekt menadžer, Asima Džambegović i članovi projektnog tima Rehad Deljo, Sabira Bešlija i Džemo Hodo.

– Projekat je odobren između 149 pristiglih, a rezultat je uspješne saradnje koja već nekoliko godina postoji između Goražda i Prijepolja, te nevladinih organizacija iz ovih opština. Projekat je usmjeren ka razvoju ruralnih područja i poboljšanju uslova za razvoj pčelarstva u prekograničnoj oblasti BiH i Srbije – kazala je Džambegović.

U okviru projekta do sada je i Prijedpolju organizirana izložba meda „Med je lijek za dug vijek”, nekoliko edukativnih radionica za pčelare iz dva grada i niz promotivnih akcija. Prema riječima Rehada Delja, jedna od glavnih aktivnosti bit će međudržavni sajam „Dani meda”, koji će se 14., 15. i 16. oktobra održati u Goraždu.

Osim niza susreta pčelara iz Goražda i Prijepolja kroz projekat će planirana i nabavka opreme za pčelare.<

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO