Putarina za čitavu Evropsku uniju?

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger predlaže da se jedinstvena putarina uvede u svim članicama Evropske unije, prenosi radio Dojče vele.

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) opet lovi glasove inicijativom o naplati putarina u Nemačkoj. Nije ni čudo, jer su izbori za Evropski parlament pred vratima. Naravno, CSU ne želi da naljuti nemačke vozače, već zahteva da nadoknadu za korišćenje auto-puteva plaćaju samo stranci.

S obzirom da je to praktično nemoguće uskladiti sa propisima Evropske unije, razmišlja se o naplati preko vinjeta, gde bi se iznos putarine oduzeo od poreza na putnička vozila za nemačke građane.

Stanovnici najjužnije nemačke pokrajine su ljuti jer se praktično cela Evropa vozi njihovim drumovima, što u sezoni godišnjih odmora znači saobraćajne gužve i zastoje od po nekoliko desetina kilometara. U tim kolonama ima i mnogo vozila iz drugih zemalja, a Bavarci od toga nemaju – ništa. Većina tih automobila samo prođe kroz Bavarsku, čak i bez kupovine goriva.

Rasprava u Nemačkoj još uvek traje

Putarina za putnička vozila je zapravo ušla i u koalicioni sporazum aktuelne vlade Angele Merkel. Istovremeno – zbog problema da putarinu treba uvesti a da se ne opterete nemački vozači – ima malo političara koji se energično zalažu za realizaciju tog projekta.

Ideja da se za Nemce smanji porez ima nedostataka: vlasnici ekoloških vozila ionako plaćaju minimalni porez, a neki uopšte ne plaćaju državi za posedovanje putničkog automobila. Šta onda sa njima? Uprkos tome, nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint (upravo iz vladajuće stranke CSU) ponovo najavljuje putarinuza strance i to možda već 2016.

Takvih ideja za diskriminaciju stranih vozača zapravo ima sve više u Evropskoj uniji. Nedavno je i francuska ministarka za zaštitu prirodne sredine i energetiku Segolen Roajal najavila naplatu putarina za strana teretna vozila čak i ako ona ne koriste auto-put, već lokalne putne pravce koji teku paralelno s glavnim saobraćajnicama.

Evropskom komesaru za energetiku Ginteru Etingeru, iz stranke CDU Angele Merkel, dosadile su ovakve inicijative: on se u listu Velt am Zontag založio za zajedničku, evropsku putarinu koja bi važila u svim zemljama EU.

Ujedinjena Evropa na četiri točka

Na evropskim drumovima zaista vlada prilična zbrka. Pojedine zemlje paušalno naplaćuju za korišćenje saobraćajne mreže, u nekim se plaća samo vožnja pojedinim deonicama, a neke zemlje uopšte ne traže putarinu. Postoji i dugotrajni problem oko iznosa gde neke zemlje, poput Slovenije, naplaćuju nesrazmerno mnogo za svoje vinjete.

Evropski komesar nije ulazio u detalje o zajedničkoj evropskoj naplati korišćenja puteva, ali tvrdi da Evropska unija ne želi da omasti brk, već da će prihodi biti preusmereni u nacionalne blagajne. Još jedan Etingerov argument je da će ubrzo i privatnici ulagati u izgradnju saobraćajnica. A ti investitori će onda želeti i da ubiraju dobit, pa je sada nužno, smatra Etinger, da se stvore jedinstvena, evropska pravila igre za takve privatne auto-puteve.

Ipak, ideja komesara Etingera nije naišla na veliko razumevanje među političarima stranke CSU iz Bavarske. Oni očigledno smatraju da će proces usaglašavanja svih članica Evropske unije oko zajedničkih normi i standarda naplate trajati dosta dugo. Tako je i glavni sekretar stranke CSU Andreas Šojer preko lista Velt već poručio evropskom povereniku za energetiku da se bolje lepo odmori preko uskršnjih praznika, umesto što popuje celoj Evropi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO