Putin obećao podršku krimskim Tatarima

Zakon o “rehabilitaciji potisnutih naroda”, koji je Rusija usvojila 1991. godine, mogao bi se primjeniti i za krimske Tatare. Osim toga, moguće je i poduzimanje koraka po pitanju spornih teritorija na Krimu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsjednikom Tataristana Rustemom Minnihanovim, koji pokušava posredovati između krimskih Tatara i ruskih vlasti. Minnihanov je podsjetio da je u posljednjih nekoliko sedmica tri puta posjetio Krim, rekavši da su krimski Tatari suočeni sa određenim problema koje treba riješiti. “Krimski Tatari su 70 godina bili izloženi pritisku. Ne bi bilo loše i njima primjeniti zakon o rehabilitaciji potisnutih naroda iz 1991. godine. To bi bila ozbiljna moralna podrška krimskim Tatarima”, izjavio je predsjednik Tataristana.
Minnihanov je osim toga prenio da se aktivisti krimskih Tatara žele sastati sa Putinom.
Predsjednik Tataristana je istakao da je potrebno riješiti i pitanje vezano za teritorije na kojima žive krimski Tatari, a koje lokalna vlast smatra nezakonitom. “Podržati infrasturkturu, možda ne treba prihvatiti nikakav program. O tome smo razgovarali i sa krimskom vladom. Potrebna je i vaša podrška u vezi ovog pitanja”, rekao je Minnihanov.
Putin je tokom susreta izjavio da će dati instrukcije da se pokrenu aktivnosti u vezi sve tri teme.
(TRT TURK)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO