Putin želi da prisvoji još država i obnovi rusko carstvo

Bivši savetnik Vladimira Putina izjavio je da ruski predsednik želi da, nakon Krima, prisvoji i delove Gruzije, Belorusije, baltičkih zemalja i Finsku, prenosi sajt “Independent”.

Nakon aneksije Krima i gomilanja vojnih trupa na granici sa Ukrajinom, Putin se neće zaustaviti, kaže Andrej Iljarionov, bivši savetnik ruskog predsednika za ekonomiju.

On smatra da Putin želi da stvori “istorijsku pravdu” i Rusiju učini onolikom kolika je bila pod poslednjim carem Nikolajem Drugim.

Iljarionov je za švedski list “Svensa Dagbladet” upozorio da bi Rusija mogla da tvrdi da je davanje nezavisnosti Finskoj 1917. godine bio akt “izdaje nacionalnih interesa”.

“Putinov stav je da on štiti ono što pripada njemu i njegovim prethodnicima. Delovi Gruzije, Ukrajine, Belorusije, baltičke države i Finska su teritorije za koje Putin tvrdi da mu pripadaju. Zapadni lideri su, izgleda potpuno zaboravili da postoje neki lideri u svetu koji žele da osvoje druge države”, rekao je Iljarionov.

Andrej Iljarionov je bio Putinov savetnik od 2000. do 2005. godine, a sada radi u Centru za globalnu slobodu i napredak u Vašingtonu.

Finska nije član NATO što znači da eventualna ruska invazija na nju ne bi značila napad na alijansu.

Komandant finskih vazduhoplovnih snaga je rekao da je proteklih nedelja povećao broj operacija nadgledanja Baltičkog mora.

Finska je bila deo ruske imperije 108 godina kao autonomno Veliko vojvodstvo.
Na pitanje, da li će Putin odmah zapretiti ovim zemljama, Iljarionov kaže da neće to učiniti “danas ili sutra”.

“Ali ako Putin ne bude zaustavljen, pre ili kasnije će doći do toga. Putin je nekoliko puta izjavio da su boljševici i komunisti napravili velike greške. Mogao bi i da kaže su boljševici počinili izdaju nacionalnih interesa davanjem nezavisnosti Finskoj 1917. godine”, rekao je Iljarionov.

On smatra da sankcije protiv Rusije neće omesti Putinove namere već potvrditi njegov pogled na svet.

“Moramo mu se suprotstaviti na svaki mogući način. Ja nisam krvožedna osoba, ali ponekad nema drugog načina do korišćenja vojne moći da bi se zaustavio protivnik. Jedini odgovor na čistu agresiju jeste demonstriranje volje za kolektivnom odbranom”, smatra Iljarionov.

sandzakhaber / Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO