Radončić – Bošnjaci budite Bošnjaci – video

Povodom predstojećeg popisa stanovništva u BiH u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo večeras je održana tribina Saveza za bolju budućnost BiH pod nazivom „Bošnjaci, budite – Bošnjaci!“.

20130924-185540.jpg

U prepunoj sali Općine prisutnima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je istakao:

– Mi kao SBB smo namjerno izabrali Stari grad kao srce bošnjaštva kao kontinuitet bošnjaštva da odavde sa ovog mjesta započnemo kampanju „Bošnjaci budite Bošnjaci“.

Mi smo politička stranka i niko nema prava da nam zamjeri, kada je popis u pitanju, što se bavimo tom političkom temom. Uostalom vidjeli ste da je čak i Republika Hrvatska kao država uzela pravo da saopći svoja stajališta kada su u pitanju izbori u BiH, podsjetio je Radončić.

On je naglasio da je svaki popis stanovništva u jednom multinacionalnom, multikonfesionalnoj i multikulturnoj sredini izvanredno i prvorazredno političko pitanja.

– I zato nemojte da nas plaše time da se radi o politizaciji. Mi smo jedna od najjačih stranaka u BiH i bit ćemo ako Bog da 2014. najjača i naše je obaveza i pravo da našim Bošnjacima kažemo, da ih upozorimo, da ih mobliziramo da budu ono što jesu i da očuvaju svoj nacionalni kontinuitet.

Svi znate da smo proveli svaki dan rata u opkoljenom Sarajevu.Neke stranke su tada izdavale novinu koja se zvala Muslimanski glas, a ja sam 15. septembra 1995. godine pokrenuo novinu koja se zvala „Bošnjački avaz“. Mi iz SBB-a nemamo razloga da se retroaktivno osjećamo da smo Bošnjaci. Mi nikada nismo zbunjivali druge pričom šta je vjera i šta je nacija i zato danas potpuno kompetentno možemo da govorimo i o Bošnjaštvu kao nacionalnoj kategoriji.

Nemojte da nas vraćaju u anahronizme i prošlost. Nigdje nema „vjera jednako država“. Tamo gdje je to bilo nigdje nije bilo države, istakao je Radončić.

Predsjednik SBB-a je podsjetio da su to bili pokušaji koji su uvijek neslavno završavali.

– I zato ovaj popis ima dodatnu dimenziju da se prisjetimo historijske činjenice, a to je, da se ne zavaravamo, da su u prošlosti nestajali i narodi i države.

Naš zadatak je da se pobrinemo ne samo da Bošnjaci ne nestanu, nego da se trajno etabliraju na ovim popisu.

Pozivam vas da poštujemo one Bošnjake koji se osjećaju kao Bosanci. To je njihovo apsolutno pravo i niko ne smijee vršiti pritisak na bilo koga da se izjašnjava kao Bošnjak, ako se on tako ne osjeća. Ali ni oni nemaju pravo da vrše pritisak na nas da se mi kolektivno izjasnimo ono što jesmo. Poštujmo druge, Bošnjaci budite Bošnjaci, Bošnjaci budimo Bošnjaci, poručio je na kraju svog govora Radončić.

Na historijski značaj popisa stanovništva prisutne je podsjetio i akademik Muhamed Filipović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO