Radulović: Bez posla će ostati najmanje 20.000 radnika

Najmanje će 20 do 30 odsto od ukupno 100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, verovatno biti višak

0798007.73

Ministar privrede Saša Radulović je izjavio na RTS da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na “zdrave noge”, piše Tanjug.

– Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi – naveo je Radulović.

Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva “zdrava i čista” preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama pošto je “kontrola gotovo nikakva”.

Radulović je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

Bilo je pretnji zbog ličnih karata preduzeća:

Ministar privrede izjavio je da je bilo pretnji zbog obaveze izrade ličnih karata preduzeća, i da se time sada bave drugi nadležni državni organi.

Bilo je svega, prvo su mislili da će ovo da prođe, rekao je ministar privrede, dodajući da je kada su videli da se insistira na tome, da se traži dopuna zbog nepotpunih podataka i non-stop vrši pritisak došlo i do pretnji.

Insistiramo na odgovornosti svih, posebno državnih službenika, kazao je Radulović i poručio da “ne može dalje onako kako smo radili do sada”.

On je rekao da je nedostavljanje ličnih karata preduzeća “vrhunac neodgovornosti”, kako nadležnih u kompanijama, tako i Agenciji za privatizaciju.

– Frapantno je da nakon 10 godina, mi gotovo ništa ne znamo o njima i sad saznajemo u ovom procesu pravljenja ličnih karata – istakao je Radulović, dodajući da su svi dostavili lične karte, ali njihov kvalitet nije na odgovorajućem nivou.

– Neko ko uredno vodi knjigovodstvo, ne treba mu ni sedam dana da sastavi ličnu kartu – kazao je Radulović i ponovio da će oni koji ne sarađuju, biti smenjeni.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO