Rasim Ljajić i Šahin Mustafajev – Jačanje ekonomskih odnosa

Beograd – Stvoreni su svi pravni preduslovi za jačanje ekonosmkih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, ocenili su danas Rasim Ljajić i Šahin Mustafajev

Ljajić je, posle potpisivanja protokola sa zasedanja Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju rekao da su odnosi Srbije i Azerbejdžana podignuti do nivoa strateškog partnerstva, a da je do sada potpisano 20 sporazuma, koji predstavljaju osnovu saradnje dve zemlje u različitim sektorima.

Podizanje ekonomskih odnosa na nivo političkih je, istakao je Ljajić, bila ključna tema današnjeg zasedanja i definisano je više oblasti gde je moguće unaprediti saradnju: poljoprivreda, energetika, automobilska, hemijska i mašinska industrija.

Postoji mogućnost saradnje i u turizmu, zdravstvu i farmaceutskoj industriji, a razgovarano je i o konkretnim oblicima saradnje u kulturi, obrazovanju i sportu, naveo je on.

Ljajić je najavio da će na jesen biti organizovan poslovni formu srbijanskih i azerbejdžanskih privrednika.

On je dodao da je pozvao azerbejdžanske investitore da ulažu u srpsku privredu, da učestvuju u procesu privatizacije i u infrastrukturnim projektima i naglasio da veruje da će u narednom periodu biti više ulaganja iz te zemlje.

Kao dobar primer Ljajić je naveo deonicu autoputa na Koridoru 11 (sastavni deo autoputa kroz Pešter) od Ljiga do Preljine koju, sredstvima iz kredita azerbejdžanske države, gradi kompanija iz te zemlje.

Mustafajev je ocenio da i u Srbiji i u njegovoj zemlji postoje potencijali za dalji razvoj ekonomskih odnosa, a da su dve vlade stvorile sve pretpostavke da se to desi.

Želimo da se biznismeni iz Srbije i Azerbejdžana što češće sreću i što više ulažu, poručio je on.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO