Ratni dopisnik BBC-ja: Civili su bili glavni neprijatelj VRS-a

Ratni dopisnik britanskog BBC-a iz Sarajeva Jeremy Bowen svjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) civile smatrala “ne samo legitimnom metom, nego i glavnim neprijateljem”. Bowen je posvjedočio da u Sarajevu uslijed granatiranja i snajperskog djelovanja od 1992. do 1995. godine “nije bilo sigurnog mjesta” za stanovništvo.

20131018-090122.jpg

Tužioci su tokom Bowenovog iskaza u sudnici prikazali njegov izvještaj sa pogreba dvoje djece ubijene hicima iz snajpera u julu 1992. pri pokušaju da u konvoju autobusa budu evakuisana iz grada. Na Bowenovom snimku zabilježen je trenutak kada su groblje tokom sahrane pogodile granate, dok su rodbina i mnoštvo djece polagali cvijeće na grobove stradalih, kao i scena pružanja pomoći baki ubijene djevojčice koja je bila ranjena šrapnelom u ruku.

– Bio sam apsolutno ogorčen i smatrao sam da je to dostojno prezira. Ubistvo civila bilo je loše samo po sebi, a granatiranje sahrane bilo je groteskno – kazao je u sudnici britanski novinar.

Bowen je dodao da je, kako su mu rekli očevici, groblje bilo svakodnevno na meti, a ne samo u trenutku kada su na njemu bile televizijske kamere.

– Nema dileme da su srpske snage namjerno ciljale groblje da bi ubile civile – naveo je on u izvještaju o napadu na pogreb. Napominjući da da je bio svjestan “teorije zavjere” po kojoj je Armija BiH (ABiH) gađala sopstveno stanovništvo, Bowen je naglasio da “nikada nije vidio dokaze za to”.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Na teret mu je stavljen i genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Cijelog rata, po riječima Bowena, u Sarajevu nije bilo sigurnog mjesta za civile.

– Nije bilo mjesta gdje niste mogli biti pogođeni granatom, a bilo je mnogo mjesta gdje vas je mogao pogoditi snajper. Nigdje u gradu nije bilo sigurno, do kraja rata – rekao je Bowen.

Bowen je to nazvao “organizovanom kampanjom granatiranja i snajperisanja vojske bosanskih Srba” protiv stanovništva Sarajeva, dodavši da je lično bio očevidac ubijanja civila snajperskim hicima u glavu na centralnim gradskim ulicama. Kao dokaz o namjernom ciljanju civila, tužioci su prikazali i Bowenov izvještaj o grantiranju hotela “Evropa”, u kojem je u junu 1992. godine bilo smješteno 800 bošnjačkih izbjeglica iz drugih dijelova grada.

U izvještaju je Bowen rekao da je hotel bio “stotinama puta pogođen sa srpskih položaja”.

– Izgleda da Srbi civile vide, ne samo kao legitimnu metu, nego i kao glavnog neprijatelja – podcrtao je on.

Bowen je izjavio i da je izvan Sarajeva bio svjedok “etničkog čišćenja”, koje su snage VRS-a sprovodile “u cilju stvaranja etnički čistih teritorija širom BiH”.

On će nastaviti sa svjedočenjem u petak, 18. oktobra.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO