RAVNOGORAC: Patrijarh Irinej za Božić citirao čuveni četnički poklič!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici citirao je stari narodni poklič: “Za krst časni i slobodu zlatnu” koji je proslavio četnički pokret Dragoljuba Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu i čije su reči bile krilatica borbe Ravnogoraca
br />
20140108-141152.jpg

Poglavar Srpske pravoslavne crkve naglasio je u poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni, već da je s njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

“U ove radosne praznične dane molitveno se sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohije, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja. Molimo se Bogomladencu Hristu da bude volja Božja sa našim Kosovom i Metohijom. Branili su Kosovo i Metohiju od Turaka Osmanlija 1389. godine braća Jugovići i stari Jug Bogdan, a oslobodili su ga novi Jugovići, junaci koje su rodile čestite majke Srpkinje, koje su sebe žrtvovale i posvetile rađanju sinova i kćeri za sveto srpsko Kosovo i Metohiju, za krst časni i slobodu zlatnu. Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju iz naših nedara, iz našeg bića”, naveo je patrijarh Irinej u svojoj poruci vernicima za najradosniji hrišćanski praznik.

Treba istaći da se poklič “Za krst časni i slobodu zlatnu” odomaćio u Srba još od vremena vladavine cara Dušana, kada je, prema istorijskim podacima, ovaj slogan prvi put iskorišćen, a ilustrovao je tadašnji srebrni krst sa četiri zlatna ognjila.

Kroz istoriju se ovaj poklič pretvorio u večni srpski princip i ideal kojeg su koristile mnoge srpske vojske kroz istoriju, ali je najviše korišćen i “eksploatisan” u četničkom pokretu za vreme Drugog svetskog rata, kada je na njegovom čelu stajao Dragoljub Draža Mihailović.

Prema četničkim, a kasnije i ravnogorskim tvrdnjama, ovaj slogan znači poziv na borbu za sve hrišćanske vrednosti.

Vladika Nikolaj Velimirović u svojim besedama obrazložio je značenje krilatice “Za krst časni i slobodu zlatnu” kao nužnu zvezdu vodilju svakog Srbina:

“Ko se ogreši o časni krst, ogrešio se o slobodu, i obratno, ko se ogreši o slobodu ogrešio se i o krst sveti“.

br />
20140108-141110.jpg

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

* Četnička doktrina, tačnije član 5. Pravila službe Četničkog pokreta, pominje ovu krilaticu:

1. Četnik je borac, junak i na bojnom polju i van njega, on je i domaćin, komšija, džentlmen, dobri samarićanin.

2. Četnik nije pojedinac ili ime, već kroz njega govore Kosovski junaci, hajduci i uskoci, ratnici i stradalnici za Krst Časni i Slobodu Zlatnu.

3. Četnik ne pristaje na kompromise, mita i lepe reči, već je stamen kao stena koju je nemoguće pomeriti i načiniti drugačijom nego što jeste.

4. Četnik ne moli, četnik zahteva i sve je podređeno izvršenju akcije, a čast i Vera Pravoslavna ne dopuštaju da se zloupotrebi ova ratnička moć.

5. Četnik nikada ne okreće leđa neprijatelju. Lepše je poginuti časno, nego kao kukavica sa metkom u leđima.

6. Četnik ne ostavlja nikada braću svoju na bojnom polju, makar to značilo i njegovu sigurnu smrt.

7. Četnik se smeje smrti. Smrt je samo trenutak i ništa tu nije strašno, ono što je zaista strašno je živeti ceo život kao kukavica.

8. Četnik izdaju nikada ne prašta i ne zaboravlja. Koliko je opasan u borbi, još je opasniji u osveti.

(D. Z.) telegraf

<<

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO