Redovno mjesečno obraćanje premijera Erdogana naciji

redovno-mjesecno-obracanje-premijera-erdogana-naciji

Premijer Republike Turske se u redovnom mjesečnom izlaganju obratio turskoj naciji.

U posljednjem obraćanju naciji, premijer Erdogan je rekao: “Proces rješavanja (problema terorizma) nije nikakva razmjena. Proces je to kojim će biti obustavljeno nasilje, a ideje i politika dospjeti u centar pažnje. Teroru je došao kraj.”

Erdogan je u govoru istakao i važnost mjeseca aprila za turski narod i iskoristio ovu priliku da pozove na solidarnost.

Njegovo obraćanje je započelo čestitkama u povodu sedmice rođenja Božjeg Poslanika i u povodu obilježavanja 23. aprila kao Dana nacionalnog suvereniteta i Dana djeteta.

“Zajedno smo mnogo propatili. Svi mi nosimo iste rane. Umovi koji su uzrokovali sve probleme su još uvijek isti umovi. Članovi smo porodice koja broji 76 miliona ljudi. Nasljednici smo slavne prošlosti. Sinovi smo i kćerke civilizacije koja je nekoć vladala svijetom. Nismo nikakva plemenska država. Mi smo vlasnici ove Republike, koja je naslijednica Seldžuka, a onda i Osmanskog carstva,” rekao je premijer.

Erdogan je ovom prilikom dao pojašnjenje oko procesa rješavanja problema terorizma slijedećim riječima: “Sa velikim zadovoljstvom mogu izjaviti da je teroru, koji nam je zadao mnogo boli i odveo nas u očaj, problem koji je do sada odnio mnoge naše sinove, došao kraj. Nije riječ ni o kakvoj razmjeni niti, niti je u bilo kojem slučaju riječ o dobitničkoj ili gubitničkoj situaciji. Nije riječ o postupku kojim će se činiti ustupci. Želim da naša nacija zna, da je ovaj proces, u kojem će nasilje nestati i neće se više uopće smatrati opcijom, biti otvaranje ka idejama i politici. Naša će Republika iz tog procesa izaći jača.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO