Reis Fejzić: Opet smo u devedesetim

Reis Rifat Fejzić izrazio žaljenje zbog prisustva predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, svečanoj sjednici Skupštine Opštine Berane, na kojoj je dodijeljena nagrada opštine Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. godine.

RifatFejzic2_zps004eaa2f

Najviše priznanje optine Berane “21. jul” danas je, između otalih, i pored burne reakcije u crnogorskoj javnosti, na svečanoj sjednici Skupštine opštine Berane povodom Dana opštine, 21. jula, uručeno Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912. – 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca, javio je novinar agencije Anadolija.

Crnogorski reis Rifat ef. Fejzić je u izjavi za agenciju Anadolija, rekao je kako u vezi s dodjelom nije moglo biti ništa urađeno i da su nagrade danas, ipak, uručene.

U periodu od 1912. do 1918. godine dogodili su se najstrašniji zločini nad muslimanskim stanovništvom sa sjevera Crne Gore, a više od hiljadu ljudi u Plavu i Gusinju je ubijeno, dok je stanovništvo gusinjskog kraja pokršteno.

“Ono što mene kao reisa i nas kao muslimane pogađa, jeste to što nas ovo podsjeća na rane devedesete, kada su određene nagrade u Bijelom Polju išle u ruke ratnim zločincima, kao što je književna nagrada ‘Rista Ratkovića’ uručena Radovanu Karadžiću, a istu su kasnije i mnogi odbili samim tim što je ta nagrada omalovažena prvobitnim postupkom”, kazao je reis.

Fejzić je istakao da su u tom periodu na prostorima Crne Gore počinjeni najstrašniji zločini nad muslimanima i porušen veliki broj islamskih objekata.

“Na žalost, nismo bili u prilici da spriječimo da se ta nagrada dodijeli Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912.-1918., a obzirom da sam pozvao sve muslimane na bojkot današnje sjednice, koristim priliku da se zahvalim većini odbornika koji nijesu prisustvovali, kao i uglednim građanima crnogorske nacionalnosti”, kazao je reis.

On je dodao je dodao da je manji dio muslimana koji su na funkcijama u opštini Berane prisustvao današnjoj sjednici i dodjeli nagrada.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je takođe prisustvovao dodjeli priznanja u Beranama bez obzira na raniji poziv crnogorskog reisa da ne prisustvuje, jer bi njegovo prisustvo, kako je ranije kazao ireis, “praktično dalo nagradi blagoslov”.

Reis je u izjavi za AA izrazio žaljenje povodom takvog postupka predsjednika Crne Gore. Fejzić je podsjetio da na ovogodišnjem klanjanju dženaze u Plavu, gdje se obilježavala stogodišnjica od zločina i nasilnog pokrštavanja počinjenog nad Bošnjacima i Albancima na Gusinjsko-plavskoj teritoriji, nije prisustvovao niko od crnogorskih zvaničnika.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO