Rumunski naučnici stvorili veštačku krv!

Rumunski naučnici stvorili su veštačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.

0628007.73

Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi “sastav” tela na kojima su je isprobavali, uvek su je odbacivala. Ovo je prvi put da su miševi, na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dve godine veštačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posledice.

Istraživači sa Univerziteta Babes-Bolyai u Rumuniji nadaju se da će veštačka krv koju su stvorili rešiti problem nestašica krvi. Doktor Radu Silagi Dumitresku tvrdi da će ovo otkriće imati uspeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

– Ovo otkriće možda će dovesti i do toga da stvorimo “instant krv”, koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u veštačku krv – rekao je Silagi Dumitresku.

Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa Univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži, piše Blic.

izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO