Rusija ulaže pet milijardi eura u Srbiju

tan2013-11-8_114012288_3-zoran-zestic-main

Pored energetskih i infrastrukturnih projekata, ruske kompanije spremne i za učešće u privatizaciji u Srbiji, izjavio je ruski ambasador u Beogradu.
Kremlj podržava Beograd u rješavanju kosovskog problema uz očuvanje suvereniteta Srbije, a Rusija će u naredne dvije do tri godine uložiti u Srbiju blizu pet milijardi eura, izjavio je ruski ambasador u Beogradu, izvijestila je RTS.

Ambasador Aleksandar Čepurin je u intervjuu za Geopolitiku naglasio kako Rusija godinama čvrsto ustrajava u stavu o pitanju Kosova.

“Rusija se tokom više godina čvrsto pridržava svog stava vezanog za Kosovo, koji je svima dobro poznat. Mi podržavamo napore Srba, koji su usmereni ka rešavanju kosovskog problema na miran način, uz očuvanje suvereniteta Srbije”, precizirao je Čepurin.

Ruski ambasador je najavio i to da će Rusija u naredne dvije-tri godine u Srbiji uložiti blizu pet milijardi eura kroz investicijske i infrastrukturne projekte.

Protiv širenja NATO-a

“To su (plinovod) Južni tok – 1,9 milijardi eura, to su ulaganja Gazpromnjefta i Naftne industrije Srbije – 1,5 milijardi eura, kao i rekonstrukcija željezničkih pruga Srbije – 600 miliona evra”, objasnio je Čepurin, navodeći i projekt elektroenergetskih i niza visokotehnoloških poduzeća, te Lukoila, koji planira uložiti blizu 500 miliona eura, što ukupno doseže blizu pet milijardi eura.

Čepurin je dodao i to da su ruske kompanije spremne učestvovati u najavljenim procesima buduće privatizacije u Srbiji.

Komentirajući nagađanja o mogućnom približavanju Srbije NATO-u i odnosu Moskve prema Savezu, Čepurin je podsjetio da je “Rusija protiv proširenja NATO-a uopće, bilo gdje”, prenosi Hina.

Čepurin je ocijenio da približavanje infrastrukture zapadnog vojnog bloka ruskim granicama za Rusiju predstavlja određenu opasnost.

“Srbija kaže da će sarađivati i sa NATO-om i sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj sigurnosti i da u obje organizacije ima svoje promatrače. Ovdje (u Beogradu) je bio naš ministar odbrane (Sergej) Šojgu i obje su strane saglasne da Srbija treba gledati svoj interes”, zaključio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

sandzakhaber / Izvor: aljazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO