SAD: Policija ubila dečaka zbog plastične puške

Otvorili vatru na trinaestogodišnjaka jer je odbio da spusti oružje za koje se ispostavilo da je igračka

0271007.73

Policajci su ubili 13-godišnjeg dečaka koji je nosio plastičnu repliku puške u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Istraga je u toku.

Dvojica policajaca iz grada Santa Rosa tvrde da su otvorili vatru na dečaka, nakon što je on “odbio da spusti oružje” za koje su verovali da je pravo, prenosi B92.

“Dvojica zamenika šerifa su videli tinejdžera sa nečim što je izgledalo kao neka vrsta puške. Pozvali su pojačanje i više puta naredili dečaku da spusti oružje, pre nego što su ispalili nekoliko hitaca”, saopštila je policija.

Dečak Endi Lopez je preminuo na licu mesta, a njegov otac je izjavio da je oružje, za koje se ispostavilo da je obična igračka, pripadalo njegovom drugu.

U pitanju je igračka, koja liči na AK-47, poznatiji kao “kalašnjikov”, i koja ispaljuje plastičnu municiju. Policija je saopštila da je kod dečaka za pojasom pronađena i plastična igračka-pištolj.

Šerif Stiv Freitas je rekao da je u pitanju tragedija, koja će biti temeljno istražena i dodao da će dvojica policajaca biti van službe dok traje istraga.

“Policajci su bili u patroli i videli su tinejdžera sa puškom. Viknuli su na lice, kada je lice krenulo da se okreće ka njima. Dok se lice okretalo prema policajcima, cev puške se podizala i bila je usmerena ka njima. Policajac je strahovao za svoju bezbednost, bezbednost partnera i građana”, rekao je poručnik Denis O'Liri na konferenciji za novinare.

Lokalni mediji navode da je jedan od svedoka izjavio da je čuo čak sedam hitaca.

“Prvo sam čuo sirenu i nekoliko sekundi kasnije sedam hitaca”, rekao je Brajan Zestrou

0275007.74

Iz škole koju je pohađao Endi Lopez je saopšteno da je u pitanju bio “jedan od omiljenih đaka, veoma popularan, lep, pametan i sposoban mladi čovek”.

“Užasnuti smo, postoji jasna razlika između hladnokrvnog ubice koji hoda ulicom i malog dečaka koji se šeta sa igračkom u obliku oružja. Ovde nešto duboko nije u redu”, rekla je Lopezova prijateljica Gabrijela Roke.

Do incidenta je došlo samo dan nakon što je 12-godišnjak ubio nastavnika matematike i ranio nekoliko đaka, pre nego što je oduzeo sebi život u školi u Nevadi.

izvor: trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO