SDP: Presuda licemerna

Sandžačka demokratska partija protestuje zbog izostanka zakonske kazne zbog paljenja Bajrakli džamije u Beogradu.

U saopštenju ove partije se navodi da je presuda kojom se oslobađaju krivci za paljenje ove džamije pokazala svo licemerstvo pravosuđa u Srbiji.

“Ovakvo pravosuđe, koje ne prepoznaje svoju ulogu u suzbijanju verske i nacionalne netrpeljivosti, u suzbijanju korupcije i bahatosti, kao i opšteg primitivizma biće kočnica na putu oporavka i razvoja našeg društva. Žalosno je da sada, pošto je suđenje već završeno, saznajemo da nije ni postojala posebna optužba za paljenje džamije, koja bi se pozabavila suštinom onoga što se te noći stvarno dogodilo”, navodi se u ovom saopštenju.

U ovom patiji traže od nadležnih organa da istraže ko je napravio krupne propuste u ovom slučaju.

“Javnost ima pravo da zna zbog čega nije postojala optužnica za izazivanje rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti, jer je to jedini razlog zbog koga se džamija u Beogradu našla na udaru. Na državi je da pokaže da su svi građani jednaki i sigurni, ne samo od huligana već i od svih ostalih koji koriste ili podržavaju nacionalno motivisano nasilje, bilo da su to navijači, sudije, policajci, žandarmi, profesori i doktori i svi ostali koji su do sada za svoje postupke prolazili nekažnjeno”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Prvostepenom presudom Prvog osnovog suda u Beogradu niko od devetorice optuženih nije kriv za paljenje Bajrakli džamije tokom uličnih nereda u martu 2004. Godine.

Tokom nereda, demonstranti su probili policijski kordon, polupali prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju, a te noći je do temelja izgorela i biblioteka sa

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO