Severna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor

Severna Koreja je ostvarila pretnje da će unaprediti program nuklearnog naoružanja, istakao je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper.
U pisanom izveštaju odboru za obaveštajne poslove Senata, Klaper je naveo da je Severna Koreja proširila postrojenje za obogaćivanja uranijuma u kompleksu Njogbjon i da je ponovo pokrenula reaktor koji je bio korišćen za proizvodnju plutonijuma do njegovog zatvaranja 2007. godine, prenela je agencija AP.

I obaveštajna služba Južne Koreke je, takođe, saopštila da je reaktor ponovo uključen.

“Severnokorejsko nuklearno oružje i raketni programi predstavljaju ozbiljnu pretnju SAD kao i bezbednosti u istočnoj Aziji”, naglasio je Klaper u izveštaju.

Klaper je istakao da je Pjongjang posvećen razvijanju rakete dugog dometa koja može da ugrozi teritoriju SAD.

Satelistski snimci nastali ovog meseca pokazuju da Severna Koreja radi na izmenama glavnog mesta za lansiranje rakete, 10 metara duže od one od 30 metara koja je lansirana u svemir pre godinu dana, a procenjuje se da lansiranje neće biti moguće pre marta ili aprila.

Lansiranje trodelne rakete Unha-3 u svemir 2012. godine sa zapadne obale u SAD je protumačneo kao zabrinjavajući znak da se Pjongjang približava cilju, raketi sa nuklearnom bojevom glavom koja može da stigne do Amerike.

Severna Koreja je tvrdila da je lansiranje deo miroljubovog svemirskog programa.

sandžakhaber / izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO