Skautski odred Kompas zijaretio šehide Čanakkala

Novi Pazar – Na poziv Turske izviđačke federacije, Odred izviđača Kompas je u od 22. do 26. aprila 2014. učestvovao u aktivnostima “Kampa nacionalne svijesti Čanakkale 2014” u Republici Turskoj. U ovom izuzetno organizovanom kampu učestvovalo je 6700 izviđača iz 15 zemalja i 46 gradova širom Turske. Pored predstavnika iz Srbije, prisutni su bili i izviđači iz Sirije, Alžira, Palestine, Kuvajta, Libana, Gruzije, Makedonije, Egipta i Kipra, a o važnosti ovog događaja sa višegodišnjom tradicijom govore i posjete ministra sporta i omladine Akifa Çağataya Kılıça, gradonačelnika okolnih gradova i uglednih univerzitetskih profesora.

U obraćanju našim izviđačima, predsednik Turske izviđačke federacije g. Hasan Dinçer Subaşı je između ostalog rekao da su na Čanakkalama naši šehidi u borbi za zajedničku slobodu pomiješali svoju krv zajedno sa svojom braćom Turcima, Arapima i drugim narodima, i da se zbog, bez obzira na jezičke i druge barijere, nikako ne bi trebali osjećati ni strancima ni gostima, već kao svoji na svojoj zemlji. Tom prilkom je predsednik Turske izviđačke federacije najavio i svoju uzvratnu posjetu Novom Pazaru.

U Turskoj su ratni događaji na Čanakkalama duboko ukorijenjeni u svijest svakog pojedinca, dok lideri Odreda izviđača Kompas imaju i dodatni motiv, a to je upravo podizanje svijesti o tome da je na ovom mjestu 15700 naših dedova položilo svoje živote, istakao je za medije starešina odreda Senad Zeković.

Pored Odreda izviđača Kompas, iz Novog Pazara je svoje učešće uzeo i Odred izviđača Sandžak.

20140430-110124.jpg

20140430-110118.jpg

20140430-110112.jpg

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO