Skupština o amandmanima na Zakon o trudnicama

Skupstina-Srbije1

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas sednicu pretresom amandmana na predloženi zakon o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja, kojima se omogućuje zdravstvena zaštita bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice.
Predlagač tog zakona je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, koji je u načelnoj raspravi rekao da je posebna zaštita dece, trudnica i porodilja predviđana i Ustavom Srbije, a da je usvajanje zakona korak dalje u obezbedjianju tih prava.

Tokom rasprave opozicija, koja je najavila da će podržati predloženi tekst, istakla je i da to što postoji potreba da se takav zakon predlaže znači da zdravstveni sistem u državi ne funkcioniše i da će u cilju poboljšanja tog zdravstvenog sistema glasati za njega.

– Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava. To ne značii aboliranje onih poslodavaca koji nisu uplatili doprinose, ali ne želimo da oni koji nisu svojom krivicom dospeli u tu situaciju snose odgovornost i posledice – rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje pronasli su dovoljno sredstava da se pokrije takva vrsta odluke, koja će omogućiti da takvo osiguranje.

– Ustav je predvideo posebnu zaštitu majci posle porodjaja i ovo je samo još jedan od zakona koji će omogućiti posebnu zaštitu stanovništva. Možda će biti potrebno da se objedine svi propisi u jedan, ali to je posao koji tek predstoji skupštini – rekao je Stefanović u načelnoj raspravi i naglasio da mu je drago što je oko tog predloga zakona postignug konsenzus.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da su, zbog teške ekonomsko-finansijske situacije, koja je dovela do toga da veliki broj pravnih subjekata nije u mogućnosti da izmiruje dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, najosetljivije kategorije stanovništva, kao što su deca, trudnice i porodilje, ostale bez zdravstvene zaštite iako su osigurani.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO