Smrznuta hrana koju treba da izbegavate

6362_big

Jedite uvek sveže sezonsko voće i povrće, a ono koje je izvan sezone možete i smrznuto. To je glavno pravilo za one koji žele iskoristiti sve hranjive materije iz hrane. A šta svakako treba da izbegavate?

Između sveže i smrznute hrane (u slučaju da je smrznuta najduže šest meseci) nema jako velike razlike što se tiče hranjivih materija. Problem je ako kupujete polugotove i gotove proizvode koji su smrznuti. Naime, sam način pripreme dramatično menja zdravstvene koristi takve hrane.

Evo šta treba izbegavati:

1. Smrznute pice

Velike su šanse da je ovo jelo puno aditiva i drugih nepoželjnih sastojaka. Ako vam se zaista ne mesi testo i ne peče pica, mnogo je bolje da odete do picerije i jedete tamo nego da pečete smrznute pice kod kuće.

2. Smrznuti burito/ čizburgeri

Ovakva jela sadrže i do 500 kalorija i više od 15 grama uglavnom najjeftinije i najnezdravije masti. Vlakana gotovo da i nema, ali tu je zato puno natrijuma.

3. Smrznuta jela s testeninom

Razne vrste testenine koje se ubacuju u polugotova pakovanja hrane uglavnom se rade s transmastima koje su opasne za cirkulaciju. Naravno i tu se najčešće ubacuju aditivi i puno natrijuma.

4. Smrznuti štapići/ kroketi s plodovima mora ili piletinom

Malo je mesa u ovoj hrani. Ali u smesi zato ima prilična količina transmasti. Po pravilu, smrznuta piletina sadrži dva do tri puta više masnoće nego običan čizburger. Uz natrijum, ubacuju se i veštački ukusi.

5. Smrznuti pomfrit

I najsvežiji pomfrit nije primer zdrave hrane, pa možete zamisliti šta predstavlja onaj smrznuti. Otežavajuća okolnost za smrznuti je to što se nalazi u plastičnim kesama. Neke hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži, poput akrilamida, mogu povećati rizik od raka.

6. Smrznuti polugotovi ili gotovi kolači i peciva

Kolači koje ćete pripremiti za minut nisu dobri za zdravlje. Umesto toga, potrudite se i napravite sami sveže poslastice – tako ćete barem znati sve sastojke, izbeći transmasti, prevelike količine šećera i aditive.

sandzakhaber / izvor: magazin.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO