Šta nam sve donosi novi Android

Kompanija Gugl je uz novi Neksus predstavila i narednu generaciju Android operativnog sistema oznake 4.4. Iako nije prošlo ni pet dana, već je izazvao pozitivne reakcije kod korisnika.

android-kit-kat

Verzija nazvana KitKat donosi veliki broj promena u interfejsu, ali i nove dodatke koji bi trebalo da pobošljaju korisničko iskustvo. Sa druge strane, svi koji već poseduju Android uređaje neće doživeti šok ovim promenama.

Napravljen je veliki korak ka kontroli uređaja uz pomoć glasa, tako da je moguće pokrenuti telefon rečima „ok Gugl“ i zadati mu komandu. Uz pomoć glasa sada je moguće obavljati pretrage na internetu, slati poruke, pozivati ljude…

Najveća promena se dogodila u izgledu imenika, gde su posebno izdvojeni kontakti sa kojima korisnik najčešće razmenjuje pozive. U slučaju poziva kada je broj nepoznat, odnosno nema ga u imeniku, Gugl će automatski pokušati da ga pronađe u svojoj biznis bazi i tako identifikuje od koga je poziv.

Aplikacija Hengaust sada osim toga što može da služi i za razmenu sms i mms poruka ima opciju za deljenje lokacije.

Ubačene su nove aplikacije poput brojača koraka i podrške za direktno štampanje sa telefona ili tableta za sve štampače koji imaju aplikaciju na „Gugl“ pleju.

Izgled plejera za muziku je promenjen i značajno je smanjena količina radne memorije koju zauzima.

Iz Gugla kažu da su značajno ubrzali multitasking, tako da je promena između aplikacija gotovo neprimentna, odnosno bez ikakvih zastoja.

Za poslovne korisnike poboljašanja se ogledaju u vidu lakšeg pristupa fajlovima, mogućnost čuvanja na različitim nalozima istovremeno i veća integracija Gugl drajva. Takođe, uređivanje fajlova sa telefona i tableta je sada lakše zbog redizajniranog „Kvikofisa“.

n5feat

Novine
– Pokretanje uz pomoć glasa
– Dizajn osnovnih aplikacija
– Brži multitasking
– Izmenje izgled imenika
– Pronalaženje identifikacija poziva
– Sve poruke su na jednom mestu
– Unapređene poslovne aplikacije

Za sada samo tri modela sa Android 4.4
Kao i kod svake nove verzije Androida postavlja se pitanje koji modeli će dobiti nadogradnju. To najviše zavisi od proizvođača, ali i mogućnost telefona za podršku. Prvi telefon koji donosi ovaj operativni sistem je logično Neksus 5, a za sada je samo potvrđeno da se će HTC-ov One i Galaksi S4 iz Samsunga dobiti ovu nadogradnju. Ipak, datumi su još uvek nepoznanica.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO