Šta sve možete besplatno u Parizu i Londonu

Pariz

 

Pošto su Pariz i London među najskupljim gradovima na svetu, a šteta je da ih ne vidite, izabrali smo neke atrakcije koje u francuskoj i engleskoj prestonici možete videti besplatno.

Pariz ima različita lica – grad je ljubavi, prestonica mode i književni raj. Iako ulaznice za muzeje mogu da budu skupe, a fina večera u restoranu nedostižna za mnoge, francuska prestonica ima i besplatne sadržaje.

Ulaz u mnoge muzeje je besplatan u bilo koje doba, dok drugi, uključujući Luvr i Muzej Dorsej nude besplatan ulaz svake prve nedelje u mesecu.

Na desnoj obali Sene, između Ajfelovog tornja i Vojne škole, nalazi se najveća zelena javna površina Pariza, oblast Mars. Ovaj prelepi park nazvan je po uzoru na rimski Kampus Marcius, što znači Poljana Marsa. Ulica Mufetar je jedno od najstarijih i najživljih naselja Pariza, bogato restoranima, prodavnicama, kafićima. Pravo vreme da obiđete ovaj deo Pariza je subota, jer se tada otvara velika pijaca hrane. Ne propustite ulični sladoled.

U Londonu obavezno obiđite neogotičko čudo iz 19. veka – Vestminstersku palatu. Prošetajte Portobelo Roudom, posetite Britanski institut za film “Medijatek” koji ima četiri bioskopa (koji nisu besplatni) i zabavni deo gde možete istraživati njihovu filmsku arhivu i gledati filmove besplatno. Među najboljim atrakcijama je i Britanski muzej, gde je ulaz potpuno besplatan.

Atrakcije za koje ne plaćate ulaznicu
– Ulazak u katedralu Notr Dam je besplatan, a ako vas mrzi da čekate red, pogledajte je sa obale Sene.
– Iako se na prvi pogled čini neobičnom lokacijom, groblje Per Lašez je mesto koje treba da posetite ako volite Balzaka i Prusta, ili Oskara Vajlda. Na ovom groblju je sahranjen i Džim Morison.
– Crkva Sakr Kur, u čijem je parku sniman poznati film “Čudesna sudbina Amelije Pulen”, ima najteža crkvena zvona na svetu.
– Muzej moderne umetnosti grada Pariza krije remek-dela Pabla Pikasa, Raula Difija, Žorža Ruoa. Do njega vozi metro broj devet.
– U Nacionalnoj galeriji u Londonu ulaznica se ne plaća. Dela čuvenih slikara Monea, Van Goga, Rembranta, ostaviće vas bez daha.
– Čuveni Hajd park u kom se nalazi nekoliko jezera kao i čuvena Kensingtonska palata u kojoj je živela princeza Dajana. Mir, tišina, cvrkut ptica usred centra grada.
– Noting Hil i Kensington – obavezno obiđite glavne ulice i trgove i prošetajte kako biste osetili autentični duh Londona.

 

Izvor: 24Sata

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO