Super liga: Pojašnjenje povodom ”džentlmenskog sporazuma”

Zajednica klubova Jelen Super lige Srbije oglasila se povodom polemike u javnosti oko takozvanog ”džentlmenskog sporazuma” koji su jednoglasno izglasali klubovi članovi zajednice.

Povodom polemike o „džentlmenskom sporazumu“ radi pojašnjenja i objektivnog informisanja ističemo sledeće:

Predsednici svih klubova Super lige su na svojoj sednici 19.02.2014. godine zauzeli zajednički stav i konstatovali da se klubovi nalaze u velikim finansijskim problemima, uostalom kao i čitava naša privreda i društvo. U fudbalskom sportu imamo neusklađenu zakonsku regulativu gde nije definisana vlasnička struktura i veoma je teško doći do finsnsijskih sredstava.Takođe je konstatovano da zbog neusklađenosti i obaveznosti evropskih propisa koji su na snazi i u našem fudbalu, i surove i siromašne realnosti u našem sportu, primenom tih propisa, veoma se lako raskidaju profesionalni ugovori, a klubovi na taj način ostaju bez planiranih prihoda od transfera kao obeštećenja. Na tom putu su se osim klubova koji su otimali igrače jedan drugome, pojavljivali i razni agenti, menadžeri, mešetari i kvazi advokati, koji su nudeći svoje usluge igračima i obećavajući im bolju budućnost posle raskida ugovora na arbitraži izvlačili novac iz sistema sporta i stavljali u svoje džepove.

Odlascima igrača na ovakav način klubovi ostaju bez ikakvog prihoda i još više siromaše. Klubovi su svesni svojih finansijskih problema i svesni su da te probleme dele i ostale strukture kluba: administracija, treneri, omladinske škole, zaposleni u ekonomatima ili na održavanju terena, kao i igrači koji ostaju u tom klubu posle njihovog odlaska. Ako bi klubovi imali na raspolaganju finansijska sredstva a ipak ne žele da ispune svoje ugovorne obaveze, onda naravno da takav postupak zasluzuje opštu osudu, ali činjenica je da klubovi u Srbiji stvarno nemaju i samo traže tolerantnije rokove i prostor za dogovore.

Svesni svega gore navedenog, a takođe i svesni da se propisi moraju poštovati, klubovi su postigli usmeni dogovor da neće zloupotrebljavati probleme koje imaju drugi klubovi i da ce se suzdržavati od otimanja igrača od drugih klubova. Niko na tom sastanku nije pomenuo reč “neće” angažovati igrače, već je rečeno da će “izbegavati” da angažuju igrače koji napuštaju svoje klubove na takav način. Veoma je važno naglasiti da nikakav dokument nije potpisan, osim neobavezujućeg usmenog dogovora da će klubovi imati više razumevanja jedni za druge.

Ističemo da je sporazum o razumevanju prihvaćen jednoglasno od strane klubova i žalimo sto je njegova suština pogrešno interpretirana i shvaćena, pa smo stoga bili u obavezi da se oglasimo i pojasnimo ovo pitanje.

Pošto je navedeni sporazum dogovor klubova, isti ne može menjati bilo koji pojedinac, ali će se na narednoj sednici Izvršnog odbora Zajednice dati inicijativa za razmatranje ovog pitanja.

Generalni sekretar Zajednice Super lige

sandzakhaber / izvor: www.superliga.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO