Sve manje nade za nestali avion

Potraga za nestalim malezijskim avionom ušla u četvrti dan, dok među bezbednosnim zvaničnicima u Evropi, SAD i Aziji raste skepticizam da je reč o napadu.

Sveobuhvatna potraga u koju je uključeno 40-tak brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nisu uspeli da uđu u trag Boeing 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po poletanju u subotu ujutru na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Kineski državni mediji javljaju da je Kina odobrila 10 satelita visoke rezolucije, koji su kontrolisani od strane Satelitskog kontrolnog centra Sian u severnoj Kini, da se koriste za navigaciju, praćenje vremenskih uslova, saobraćaja i drugih aspekata potrage aviona u kome su dve trećine putnika bili Kinezi.

“Do sada, sa svim našim naporima, ima vrlo malo nade za bilo kakve dobre vesti o avionu”, rekao je čelnik vijetnamske ekipe za potragu i spasavanje Fam Kjuj Tieu, s čim se slaže istraga i obaveštajni izvori koji navode da je sudbina aviona kompanije Malezijan Erlajns na letu MH370 i dalje obavijena misterijom, prenosi agencija Rojters.

Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod – razarač “Kid”, u potragu za avionom. Takođe, pretraga je danas proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnog kineskog mora, gde je avion izgubio radio vezu i nestao sa ekrana radara. Potraga za nestalim avionom sa 239 putnika i članova posade sprovodi se i na zapadnoj obali Malezije, severozapadno sve do Andamanskog mora, zasnovano na teoriji da je avion možda neko vreme leteo, pošto je odstupio od svoje putanje.

Dva muškarca koji su se, očigledno, ukrcala u avion sa ukradenim pasošima i muškarac koji je kupio karte, ostali su jedini fokus istrage, navodi američka televizijska mreža CNN. U centru paćnje sada je Iranac, koji je ušao s ukradenim pasošem. Međutim, veruje se da je 19-godišnji Iranac putovao u Nemačku gde se nadao da će dobiti azil, navodi policija, a prenosi BBC.

“On verovatno nije član neke terorističke grupe”, rekao je glavni inspektor malezijske policije Kalid Abu Bakar, dodavši da su vlasti u kontaktu sa njegom majkom koja se nalazi u Nemačkoj i koja je očekivala dolazak svog sina u Frankfurt.

Saopštenje malezijske policije potkrepilo je izjavu koju je Bi-Bi-Siju dao jedan drugi mladi Iranac u Kuala Lumpuru, a koji je rekao da je školski drug jednog od muškaraca koji su se ukrcali u avion sa ukradenim pasošima. On je naveo da su njegov prijatelj i još jedan Iranac, koji je takođe koristio ukradeni pasoš, odseli kod njega pre nego što su otputovali i da su se nadali azilu u Evropi.

CNN navodi reči jednog američkog obaveštajnog zvaničnik koje je primetio da su okolnosti oko korišćenja ukradenih pasoša slede obrazac sličan trgovini ljudima i ne verovatno nemaju bilo kakve veze sa nestankom aviona.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO