Tajland deportovao 1.300 Rohingya muslimana

Tajlandski zvaničnici su saopštili da su između septembra i novembra prošle godine, uprkos svim upozorenjima organizacija za ljudska prava, 1.300 Rohingya muslimana vratili natrag u Mijanmar.

Visoki policijski dužnosnik Parnu Kerdlarpon izjavio je da su Rohingya muslimani, koji su pobjegli od nasilja u Mijanmaru i potražili sklonište u Tajlandu, zadržani u centrima za pritvor i nakon toga deportovani.
Vijest o deportaciji Rohingya muslimana objavljena je u današnjem izdanju dnevnog lista Bangkok Post na engleskom jeziku.
Parnu je saopćio da je osam osoba preminulo zbog posljedica različitih bolesti, te da su neki prebjegli u izbjegličke kampove u Bangladešu. “Procedura o deportaciji izvršena je na dobrovoljnoj osnovi. Slali smo po 100 do 200 osoba u jednom mahu. Rohingya muslimani su se sami odlučili vratiti u Mijanmar jer ne vide nikakvu budućnost u Tajlandu”, izjavio je Parnu.
Prošle godine u Tajlandu je pritvoreno 1.700 Rohingya muslimana. Organizacije za ljudska prava su pozvale tajlandsku vladu da pomogne Rohingya muslimanima da se obrate Visokom komesarijatu UN-a i dobiju status izbjeglica.
Rohingya muslimani, koje mijanmarska vlada tretira kao izbjeglice iz Indije, zakonom koji je stupio na snagu 1982. godine izgubili su pravo na državljanstvo. Oko jednog miliona Rohingya muslimana, koje je UN svrstao u “vjerske manjine izložene nasilju”, živi u kampovima u pokrajini Rakhine (Arakan), na istoku zemlje.
U napadima koje su prošle godine izvršile budističke skupine u toj pokrajini život je izgubilo skoro 200 ljudi, većinom muslimana.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO