Turski konzul u Mostaru spaja umjetnost, promociju i diplomatiju

turski-konzul-u-mostaru-spaja-umjetnost-promociju-i-diplomatiju

Tolge Bermek, konzul Republike Turske u Mostaru, predstavlja profil diplomate za novu eru. Inovirajući diplomaciju, vrši promociju i svoje zemlje i grada Mostara i na najbolji način  podstiče jačanje kulturnih veza između BiH i Turske, te ojačava potencijale turizma.
Konzul Tolge Bermek je prošle godine priredio izložbu svojih fotografija u Mostaru, a ona je ovih dana obnovljena u sklopu manifestacije “Mostarsko proljeće” Matice Hrvatske.
“Prošlogodišnja izložba je proširena sa šest novih fotografija i prilično odgovara duhu i srži festivala ‘Mostarsko proljeće’. Na prošlogodišnjoj izložbi ‘4 godišnja doba – od Anadolije do Mostara’ imali smo i jednu muzičku grupu, priredili lijep koncert, a ovaj put je pažnja bila usmjerena na oči gledatelja, posjetitelja”, kazao je za agenciju Anadolija konzul Republike Turske u Mostaru Tolge Bermek.
Izložba “4 godišnja doba – od Anadolije do Mostara” privukla je i prošle, ali i ove godine, veliku pažnju Mostaraca tematizirajući kulturno nasljeđe i prirodne ljepote i kombinirajući Anadoliju i Mostar, dolinu Neretve i Frigijsku dolinu, Gazi Orhanovu džamiju i Koski Mehmet pašinu džamiju, Stari Mostar i Fatih sultan Mehmedov most, dvije ogrlice Bosfora i Mostara.
“Osim što sam  diplomata i živim u Mostaru, želio sam se pojaviti i sa svojim hobijem; fotografijom, koja je ujedno i moja strast. Želio sam Mostarcima predstaviti ljepote Anadolije, ali isto tako pokazati Mostarcima kako izgleda njihov grad u očima diplomate”, kaže konzul Turske u Mostaru.
On se fotografijom počeo baviti još 2005., kad je kao diplomata bio imenovan u Portugalu. Lisabon je, kaže, kao i Mostar jako “fotogeničan grad”, i u tom sam se gradu počeo baviti fotografijom, što je onda postalo i moja strast. Mostar je, zbog svojih prirodnih ljepota i svoje historije, također jako fotogeničan grad.
Tolge Bermek razmišlja i o izdavanju knjige sa svojim fotografijama koja bi obuhvatila i njegovu izložbu i ostavila trag njegovog službovanja u Mostaru, što bi svakako bio lijep poklon gradu Mostaru i Bosni i Hercegovini.
(Agencija Anadolija)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO