Turski premijer pozvao Gulena da se usudi i uđe u politiku

Istanbul – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u utorak javno izazvao islamskog učenjaka u samonametnutom egzilu u SAD-u, Fethullaha Gulena, da se vrati u Tursku i oformi političku stranku.

Obraćajući se okupljenim građanima na predizbornom skupu u provinciji Adiyaman, na jugu Turske, Erdogan je uputio kritike Gulenu i opozicionim strankama.
Vladajuća stranka u Turskoj – AK Parti, upala je u gorak sukob sa pokretom Fethullaha Gulena, trenutno nastanjenog u američkoj saveznoj državi Pennysylvania.
Nešto ranije, Erdogan je optužio Gulenov pokret za pokušaj formiranja “paralelne države” i kovanja zavjere protiv njegove vlade.
Animozitet se intenzivirao nakon operacije protiv korupcije izvedene 17. decembra 2013. godine, u kojoj su slobode lišene istaknute figure bliske njegovoj vladi.
Vlada je optužila Gulena da je osmislio i naredio provođenje istrage.
“Gdje je njegova domovina? Je li to Amerika? Ako nije, zašto se ne vrati u Tursku?” upitao je Ergodan, izazivajući Gulena da uđe u politiku i odmjeri snage na izborima.
Premijer je kazao kako su opozicione stranke CHP i MHP sarađivale sa Gulenovim pokretom i zajednički izvodile zavjeru u kojoj je na meti bila cijela zemlja.
“Međutim, propala im je namjera. Sada će im biti ispostavljen račun. Najprije, na biralištima, a potom, na sudovima,” rekao je Erdogan.
Erdogan je ismijao i koaliciju koju je napravilo pet političkih stranaka u gradu Bitlisu. Republikanska narodna partija (CHP), Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) i Stranka mira i demokratije (BDP) učestvovale su u nominaciji zajedničkog kandidata na lokalnim izborima.
“Od 40 pokvarnih jaja, ne može nastati jedno zdravo jaje,” poručio je turski premijer.
U Turskoj će 30. marta bti održani opštinski izbori. Premijer Erdogan ih je u ranijim javnim istupima nazvao “novom borbom za nezavinost” i zatražio od glasača da daju oštar odgovor zavjerama koje je skovala i izvela “paralelna država”.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO