U Atini grade džamiju bez minareta

atina

Atina – Grčka Vlada saopštila je da će u Atini uskoro početi izgradnja prve džamije, bez minareta, za koju je osiguran budžet od 946.000 evra i obezbeđena nekadašnja vojna lokacija.

Ministarstvo za infrastrukturu je u četvrtak objavilo da je na tenderu izabran jedan grčki konzorcijum za izgradnju bogomolje, pošto je propalo pet prethodnih pokušaja da se nađe biznis grupa koja će voditi projekt, prenosi Al džazira.

Za izgradnju džamije osiguran je budžet od 946.000 evra i prostiraće se na 600 kvadratnih metara, a projekt će biti završen u roku od šest meseci posle potpisivanja ugovora.

Ideji izgradnje džamije u Atini dugo se protivila moćna grčka Pravoslavna crkva, navodi AFP. Grčki parlament je 8. septembra većinom glasova, 198 od ukupno 300 poslanika, usvojio odluku da se podigne islamska bogomolja koju pripadnici te vere traže već godinama.

U Grčkoj živi blizu 500.000 muslimana, uključujući i zajednicu od najmanje 100.000 Grka turskog porekla, koji žive na severoistoku države i tamo imaju svoje bogomolje.

Grčka ima više od deset miliona stanovnika i 95 odsto su pravoslavci.

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO