U Gimnazijama u Prijepolju i Novoj Varoši sve manje đaka

prijepolje gimnazija

Sandžak – PRIJEPOLJE – Prijepoljska Gimnazija u Sredu obeležava 100 godina postanka. Osnovni problem smanjenje broja učenika i učenica.

Prema rezultatima popisa iz 2011.godine, broj stanovnika u opštini Prijepolje se od popisa iz 2002.godine smanjio za oko 5000. Takođe, smanjio se i broj đaka koji pohađaju osnovne i srednje škole u prijepoljskoj opštini. Direktor Prijepoljske gimnazije Ljubomir Šuljagić izjavio je za televiziju Forum da ta škola do sada nije imala problema oko broja upisanih djaka. “Poslednje četiri godine upisujemo po četiri odeljenja, dakle negde oko 120 učenika i upisivali smo svake godine planirani broj učenika” – rekao je Šuljagić.

Međutim, prema onome što se zna, ovu školsku godinu 2013/14, u maju mesecu u našoj opštini će završiti devedeset osmaka manje nego do sada, što je kako navodi problem jer su to tri odeljenja i teško da se to neće odraziti na sve srednje škole pa i na gimnaziju u Prijepolju.

Problem smanjenja broja učenika u prijepoljskim srednjim školama dodatno pogoršava i podatak da svake godine oko 60 đaka srednju školu upisuje izvan Prijepolja. Primenom strategije obrazovanja do 2020 godine ne bi trebalo da bude problema sa manjim brojem đaka. Prema rečima direktora u gimnaziju bi trebalo da se upisuje 38 odsto đaka koji završavaju osnovnu školu. Ako bi se to poštovalo gimnazija nebi imala problema. A da bi se to sprovelo mora da se priđe planskom upisu u srednje škole, zaključio je direktor Gimnazije u Prijepolju i naglasio da kvota ove godine neće biti ispunjena.

“U zlatiborskom okrugu siguran opstanak Gimnazija jeste u Užicu i Prijepolju, a to je i logično, jer su gimnazije iz Priboja i Nove Varoši bila isturena odeljenja prijepoljske gimnazije. U Novoj Varoši više ne može da se upiše ni dva odeljenja i taj broj opada, te to nije škola koja može da postoji” – rekao je Šuljagić. 

Direktor Šuljagić takodje kaže da Gimnazija ima i kradrove i infrastrukturu i da može da primi čak 32 odeljenja i može da zadovolji potrebe i učenika iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO