U Istanbulu izložen ogrtač poslanika Muhammeda a.s.

u-istanbulu-izlozen-ogrtac-poslanika-muhammeda-as-

Hirka-i Šerif, ogrtač poslanika Muhameda a.s. koji je po oporuci poslanika Muhameda a.s. ostavljen Vejselu Karaniju i koji je jedan od važnih svetih predmeta koji se čuvaju u Istanbulu, očekuje posjetioce.

Izložba svetih predmeta među kojima su Sakal-i Šerif poslanika Muhameda a.s., kapa i opasač Vejsela Karanija, bit će otvorena za posjete do Ramazanskog bajrama.

Vejsel Karani je rođen u periodu osnivanja Islama, prihvatio je Islam a da nikada nije vidio Muhameda a.s. nego jednog njegovog ashaba.

Iako je jako želio vidjeti Muhameda a.s., Vejsel Karani nije mogao ostaviti samu bolesnu majku te tako nije mogao otići iz Jemena gdje je živio, ali mu je Muhamed a.s. ipak ukazao čast.

Poslanik je oporučio da se njegov mubarek ogrtač pokloni Vejselu Karaniju. Hazreti Omer i Hazreti Alija su sreli Karanija dok su klanjali namaz u jednoj dolini u Jemenu i predali mu ogrtač uz selam Allahovog poslanika.

Nakon Karanijeve smrti, Hirka-i Šerif je početkom 17. stoljeća donesen u Istanbul. Potomci Karanija koji su tada živjeli u istanbulskoj četvrti Fatih ogrtač su bili izložili za posjetioce u svojoj kući, sve do 1851. godine, kada je sultan Abdulmedžid dao da se sagradi Hirka-i Šerif džamija u kojoj će se čuvati ogrtač Muhameda a.s.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO