U Istanbulu svečano otvoren projekat stoljeća Marmaray

u-istanbulu-svecano-otvorena-zeljeznica-marmaray_trt-bosanski-24305

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je najavio da će prijevoz u podzemnom željezničkom sistemu koji saobraća na 60 metara ispod morskog dna, ispod Bosfora u prvih 15 dana biti besplatan

“Maramaray – željeznički tunel ispod Bosforskog moreuza, podiže dostojanstvo Republike Turske i potvrđuje da smo uspjeli da dovršimo takav jedan projekat u okvirima demokratske republike, u stabilnosti i solidarnosti,” izjavio je premijer Erdogan.

1

Marmaray – željeznički sistem koji povezuje evropsku i azijsku stranu Istanbula, svečano je otvoren

U obraćanju prisutnima na otvorenju Marmaraya, Erdogan je izrazio zahvalnost učesnicima, među kojima su bili i somalski predsjednik Hasan Šejh Mahmud, japanski premijer Shinzo Abe, rumunski premijer Victor Ponta i ministri iz osam drugih zemalja.

“Marmaray je, kao projekat stoljeća, otvoren na 90. godišnjicu od osnivanja Republike Turske. podiže dostojanstvo Republike Turske i potvrđuje da smo uspjeli da dovršimo takav jedan projekat u okvirima demokratske republike, u stabilnosti i solidarnosti,” izjavio je premijer Erdogan.

3

Prijevoz ovim željezničkim sistemom biće besplatan u prvih 15 dana, kazao je Erdogan.

Željeznički tunel je dug 13.6 kilometara, prolazi na dubini od 60 metara ispod mora i povezuje azijsku i evropsku stranu Istanbula. Putovanje između ove dvije strane će trajati tek četiri minuta.

Ideju o prokopavanju željezničkog tunela ispod Bosforskog moreuza prvi put je iznio osmanski sultan Abdulmedžid, još davne 1860. godine.

izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO