U napadima snaga sirijskog režima smrtno stradalo 114 osoba

u-napadima-snaga-sirijskog-rezima-smrtno-stradalo-114-osoba_trt-bosanski-25146

Aktivisti izvještavaju da je u nedjelju, u napadima snaga sirijskog režima, izvedenim širom zemlje, ubijeno najmanje 114 osoba, među kojima je 21 dijete i devet žena,

Režimske snage su ubile 70 ljudi u Halepu, 20 u Dera'i, sedam u Idlibu, pet u Humsu, četiri u predgrađima Damaska i Dejr-uz Zura, dvije osove u Hami, jednu u Rekki i Latakji. Napadi su izvođeni kako sa kopna, tako i iz zraka, preosi Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), organizacija sa sjedištem u Londonu, koja prati broj civilnih žrtava.

Sirijski komitet za lokalnu koordinaciju (LCC) je saopšteio da je Islamski front, grupa koja se bori protiv Assadovog režima opkolila Centralni zatvor u Halepu i došla u sukobe sa sirijskom armijom.

Vazduhoplovne snage su svakodnevno helikopterima napadale na Halep, uz korištenje barel-bombi, u periodu između 09,00 i 14,00 sati. U osmodnevnim helikopterskim napadima je pričinjena znatna materijalna šteta, prenosi LCC.

Zvaničnici sirijskog režima nisu komentirali optužbe za napad barel-bombama, iako je zvanična sirijska novinska agencija SANA potvrdila da su režimske snage izvele operacije u Halepu, Humsu, Idlibu i ruralnim dijelovima Damaska.

sandzakhaber / izvor: trtbosanski

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO