U Plavu klanjana dženaza povodom 100. godina stradanja Bošnjaka i Albanaca

 

0000plavU Plavu je klanjanjem dženaze i učenjem fatihe obeležena stogodišnjica od stradanja Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja 1912. i 1913. godine u tadašnjoj Kraljevini Crne Gore.

Nakon klanjanja dženaze, koju je predvodio reis uk ulema IZ u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, koordinator između Islamske zajednice Crne Gore i Turske Teufik Jučesoj proučio je dovu i fatihu za plavsko-gusinjske žrtve.

Povodom obeležavanja  sto godina od stradanja Bošnjaka i Alabanaca na Gusinjsko-plavskoj teritoriji predsednik opštine Plav Orhan Šahmanović kazao je da ono što je tada počinjeno od strane Kraljevine Crne Gore je zločin protiv čovečnosti i zločin protiv Boga.

“Tu nema ni nacionalnih ni etničkih granica, tu postoji samo granica između dobra i zla, a mi moramo biti na strani dobra. Došlo je vreme da o Previji u našoj Crnoj Gori možemo javno i otvoreno govoriti. A pamtimo vremena kada je to bila tema koja se ćuti. Ako naša država uradi sve, da se ovi zločini rasvetle, još više će biti naša. To je bio zločin protiv čovečnosti i zločin protiv Boga, a počinjen je u ime Boga”, rekao je Šahmanović.

Reisu-l-ulema  Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzić kazao je da dženaza nije samo podsećanje na žrtve Previje i Racine, već da je molitva za sve stradale muslimane u proteklih 100 godina na prostoru Balkana.

“Današnja dženaza nakon 100 godina, govori nam da je došao vakat u kome možemo slobodno, primereno nama muslimanima, setiti se onih koji su umrli, ne želeći da svoju svetlost Ismlama utru na svojoj rodnoj grudi. Mnogo puta u stoljeću koje je iza nas, muslimani su iskazivali da cene i uvažavaju Crnu Goru, više i snažnije nego ona njih. Verujemo da će snaga odnosa u budućnosti biti više okrenuta na brizi države Crne Gore o njenim manjinskim narodima, istinito svedočanstvo u njenim budućim udžebenicima istorije o plavsko-gusinjskom zločinu jedan je od koraka koji očekujemo na tom putu. Draga braćo plavogusinjani, potomci šediha, budite ponosni na ovom tužnom skupu, jer ova dženaza treba da vas učini ponosnim”, kazao je Fejzić.

Dženazi je ispred grada Novog Pazara prisustvovao član Gradskog veća Seadetin Mujezinović.

“Okupili smo se da bi poslali jasnu poruku da se ovo više nikada I nikome ne sme dogoditi. Svesni da nacionalizam I mržnja nikome ne donose dobro. Sve to ne sme da se zaboravi, to je poruka budućim generacijama da mržnja, nacionalizam I šovinizam ne donose dobro”, kazao je Mujezinović.

Nakon klanjanja dženaze, koju je predvodio reis Rifat ef. Fejzić, koordinator između Islamske zajednice Crne Gore i Turske Tevfik Yucesoy proučio je dovu i Fatihu za plavsko-gusinjske žrtve.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO