U septičkoj jami pokraj doma pronađena tijela 800 beba

U gradu na zapadu Irske zid je koji je nekad okruživao kuću u koju su prije biše od 50 godina dolazile neudane žene čija je trudnoća u to vrijeme bila najveća sramota.

U jednom gradu na zapadu Irske zid je koji je nekad okruživao mjesto kroz koje je između 1925. i 1961. godine prošlo hiljade žena sa svojom ‘nelegitimnom’ djecom. Vodile su ga redovnice.

Nakon što bi platile pokoru zbog vanbračne trudnoće moge žene napuštale su kuću i odlazile živjeti i raditi u druge dijelove Irske, ali neka djeca nisu bila te sreće.

Više od pet desetljeća nakon zatvaranja doma na površinu je opet izašlo pitanje što se dogodilo s gotovo 800 napuštene djece – njihova tijela su. čini se, nagomilana u masivnoj septičkoj jami gdje su zaboravljena i ostavljena bez lijesova i nadgrobnih spomenika.

‘Kosti su još uvijek tamo’, tvrdi historičarka Catherine Corless koja je otrkila podijetlo masovne grobnice u dosad nikada objavljenim dokumentima.

Ovaj pronalazak koji je pod istragom policije pruža uvid u posebno tamno vrijeme za neudane trudnice u Irskoj kada su stigamtizirane zbog društvenih i vjerskih običaja.

‘Kada bi kćeri ostale trudne bivale su u potpunosti izopćene. Porodice su se bojale da komšije ne doznaju jer je trudnoća izvan braka bila najgora stvar na svijetu. To je bio najgori zločin koji je žena mogla počiniti, iako je trudnoća često bila posljedica silovanja’, objavila je povjesničarka.

Prema dokumentima do kojih je došla Corless, mnogu djecu ubili su pothranjenost i zanemarivanje. Druga su urla od ospica, konvulzije, upale pluća…Smrtnost u novorođenčadi bila je zapanjujuće visoka. Mještani sumnaju da je u masovnoj grobnic koja će uskoro biti iskopana više od 800 tijela. ‘Bog zna tko je još u gorbbu. Tamo je godinama, a nitko u punoj mjeri ne znam koliko tijela leži dolje’, rekao je anonimni izvor.

Sandzakhaber / izvor: haber.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO