U toku gradnja džamije sa najvećom kupolom u Turskoj

U toku je gradnja džamije Univerziteta Akdeniz u Antalyi, čiji je kamen temeljac postavljen 2011. godine, a koja će imati najveću džamijsku kupolu u Turskoj.

Predsjednik Udruženja za gradnju i održavanje džamija pri Teološkom fakultetu u Antalyi Necmi Atik u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency je kazao da se džamija gradi na površini od 13 hiljada kvadratnih metara, koja je izdvojena u sklopu kampusa Univerziteta Akedniz.

Kamen temeljac džamije, koja će biti izgrađena u modernom i tradicionalnom stilu, postavljen je 2011. godine. Atik je kazao da će na ulazu u džamiju biti postavljena fontana na spratove, poseban toalet i odjel namijenjen uzimanju abdesta za osobe s invaliditetom i starije osobe.

Necmi Atik je kazao da će na nadstrešnicama koje će okruživati džamiju biti postavljeno 20 manjih kupola, a da će vjernike koji uđu u džamiju dočekati najveća džamijska kupola prečnika 36 metara.
Atik je kazao da će džamija imati četiri munare, te da će njihova visina biti veća u odnosu na druge tradicionalne munare. Džamija Univerziteta Akedeniz imaće munare visoke 86,5 metara.

“Kada bude dovršena, džamija će moći da primi 10 hiljada vjernika u istovrijeme. Vjerujem da će ovo biti jedna atraktivna destinacija i za turiste”, dodao je Atik.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO