Udovički – Izbori za savete elektorskim sistemom

Beograd – Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas, povodom izmena Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, da je glavna promena u tome da za sprovođenje izbora za nacionalne savete više nije odgovorno Ministarstvo, već Republička izborna komisija.

Vrhovni organ za sprovođenje neposrednih izbora za ova tela postaje Republička izborna komisija, koja imenuje i tročlani odbor zadužen za sprovođenje izbora putem elektorske skupštine.

Postoji i mogućnost pravljenja posebnih biračkih spiskova, pod uslovom da ima podršku pet odsto pripadnika određene nacionalne manjine, prema podacima s poslednjeg popisa.ž

Zakon je podržao i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je Vladu pohvalio zbog toga što je ovo jedan od prvih zakona koji se našao pred novim sazivom Skupštine.

Omerović smatra da će upravo novi propisi omogućiti nesmetano održavanje izbora za nacionalne savete.

Poslanica s liste Demokratske stranke Aida Ćorović kritikovala je to što se zakon odnosi samo na sprovođenje izbora za nacionalne savete, a ne i šire na regulisanje manjinskih prava.

Ćorovićeva je ocenila da upravo ta zakonska regulativa ima značaj za evropske integracije Srbije.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da ove zakonske izmene predstavljaju dobar signal manjinskim zajednicama, kao i da se time poštuje koalicioni sporazum koji su potpisali SVM i SNS.

Pastor je podsetio na to da se do kraja godine očekuju nove izmene ovog zakona koje će biti, kako je ocenio, važnije, a više će se odnositi na nadležnosti nacionalnih saveta.

Poslanici Nove demokratske stranke (NDS) u Skupštini Srbije neće glasati za izmene zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, jer je neprihvatljivo što se o tom vladinom predlogu nisu izjasnile nacionalne manjine, rekao je danas poslanik NDS-a Janko Veselinović.

Veselinović je agenciji Beta rekao da je neprihvatljivo što je Vlada izmene zakona u skupštinsku procedurui uputila po hitnom postupku.

“To je za ovu vrstu zakona neprihvatljivo, jer je reč o pravima nacionalnih manjina, i ona ne smeju da se lome preko kolena”, kazao je Veselinović.

O NOVOM SASTAVU RIK-A

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o novom sastavu Republičke izborne komisije za čijeg je predsednika predložen aktuelni Dejan Đurđević.

Na mesto njegovog zamenika predložen je Ivan Šebek. Po Predlogu odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika RIK-a, ovo telo bi trebalo da ima 17 članova i 17 zamenika članova.

Za sekretara RIK-a predložena je generalni sekretar Skupštine Srbije Jana Ljubičić, a na mesto zamenika sekretara Veljko Odalović, koji je i generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova.

Tokom rasprave je navedeno da će se o ovim predlozima poslanici izjasniti u danu za glasanje.

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić zatražio je povlačenje ovog predloga iz skupštinske procedure.

Đurišić je rekao predloženi sastav RIK-a nije u skladu sa zakonom, jer izborna lista “Verujemo u budućnost” čiji je nosilac Srpska napredna stranka, ima 20 od 34 člana, a po zakonu ona ne može da ima više od polovine članova u organu.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO