Uhapšen Kene i bivši direktor Kolubare!

Pripadnici policije uhapsili su jutros bivšeg direktora Rudarskog basena Kolubare, finansijskog direktora i još četiri osobe potvrdio je Tanjugu direktor Uprave policije Milorad Veljović.

kene

Uhapšeni su bivši direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran, bivši finansijski direktor Ljubiša Nekić, biznismen Radoslav Savatijević Kene, bivši načelnik Službe za eksproprijaciju zemljišta Saša Radanović, veštak Branko Vuković i pravnik Zoran Živković, rečeno je Tanjugu u Upravi kriminalističke policije.

Oni se sumnjiče da su od 2009. do 2010. godine Savatijeviću omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi od blizu 119 miliona dinara.

Ćeran, inače, sada obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, od kraja septembra 2012. Pre te funkcije Ćeran je bio na čelu “Kolubare”, u periodu u kom je to preduzeće oštećeno za više miliona evra.

Radoslav Savatijević Kene, je bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, koji je već bio uhapšen prošle godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega – jednu zbog afere “Kolubara”, a drugu zbog malverzacija u “Putevima Srbije”.

Pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, nakon položenog jemstva.

Televizija B92 podseća da je ministarka energetike Zorana Mihajlović početkom 2013. kazala da se istražni organi bave “Kolubarom” jer su u tom preduzeću isplaćivane zarade nepostojecim ljudima, precizirajući da je na taj način isplaćeno između 1.000 i 1.500 zarada.

“Kolubara je bilo preduzeće ogrezlo u kriminalu i korupciji”, kazala je ministarka energetike i istakla da je oprema za to preduzeće nabavljana po cenama “tri, četiri i šest puta većim od normalnih”.

Dodala je da su gubici “Kolubare” bili 11 miliijardi dinara, a da su samo u 2012. godini, do formiranja nove vlade, uvećani za još 3,6 milijardi.

Reagujuci na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor “Kolubare” Nebojša Ćeran, koji je inače funkcioner Demokratske stranke, poslao je saopštenje medijima u kom je naveo da je za tri godine, koliko je bio direktor RB “Kolubara”, sprečio pljačku u vrednosti od što miliona evra, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika na nacin kako je to rađeno u godinama pre njegovog dolaska.

“Zahvaljujući cinjenici da je na efikasan nacin eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, Kolubara ce vec ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa tri miliona tona uglja i na taj nacin spreci uvoz struje i napravi uštedu od 80 do sto miliona evra.

Zona Vreoca obuhvata minimum 350 miliona tona uglja što znaci da ce ”Kolubara” sa tog prostora, u narednim decenijama eksploatisati ugalj koji ce pretvaranjem u struju omoguciti energetsku stabilnost zemlje, a vrednost te struje ce iznositi minimum 10 milijardi evra”, kazao je tada Cheran u saopštenju.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO