Ujedinjenje islamske zajednice – video

Nezadovoljna podelama, grupa imama obe islamske zajednice u Srbiji pokrenula je inicijativu za ujedinjenje. Pomirenja dve frakcije zajednice nema već šest godina, koliko traju unutrašnji sukobi. Inicijativu je, pored Beograda i Sarajeva, pre dve godine pokrenula i Turska. Svi pokušaji su propali.

Nakon mnogobrojnih neuspelih pokušaja da se formira jedinstvena islamska zajednica Srbije, grupa imama okupljenih oko “Inicijative za ujedinjenje” i nevladine organizacije “Put sredine” planira ujedinjenje iznutra.

Ta grupa imama su bivši verski službenici obe islamske zajednice, Zilkićevog rijaseta i Zukorlićevog Mešihata, koji tvrde da imaju sve veću podršku vernika, ali i Dijaneta Islamske zajednice Turske i Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Pomirenja dve frakcije islamske zajednice nema ni nakon šest godina, koliko traju unutrašnji sukobi. Inicijativu je, pored Beograda i Sarajeva, pre dve godine pokrenula i Turska. Svi pokušaji su propali.

Nezadovoljna podelama, grupa imama obe islamske zajednice je pokrenula inicijativu za ujedinjenje. Odbor ima 10 članova, po pet iz obe frakcije islamske zajednice.

Bekir Makić iz Inicijative za ujedinjenje Bekir kaže da je to i interes naroda. “Ovo je interes Pazara i Sandžaka. Ovo je interes, ako hoćemo realno, i države Srbije”, kaže Makić.

Nekoliko pokretača inicijative je početkom godine posetilo Tursku gde ih je osim reisa Mehmeda Gormeza primio i premijer Tajip Erdogan.

“Svim svojim bićem Ankara je stala uz nas. Bosna i Hercegovina je formirala svoju radnu grupu koja će raditi na pomirenju. Dakle imamo i podršku BiH. Sada su naši planovi usmereni prema Beogradu”, rekao je Makić.

U Mešihatu iz Srbije koju predvodi Zukorlić nisu želeli da daju izjave. Međutim, krajem avgusta su na svojoj sednici naglasili da podržavaju svaku inicijativu za jedinstvo, ali pod uslovom da u tome ne učestvuju. Kako kažu, oni koji su učestvovali u pokušaju njenog razbijanja 2007. godine.

Sa druge strane, reis Zilkić smatra da je upravo rijaset proteklih šest godina bio pokretač svake inicijative za jedinstvo, a da su pokušaji Sarajeva i Ankare bili neuspešni jer su bili pristrasni.

I Zilkić kao i Zukorlić smatra da se iza inicijative za ujedinjenje kriju političari. “To je ono što je za nas neprihvatiljivo, a što ne znači da se protivimo ujedinjenju, ne bilo kakvom, već organizacionom”, kaže Zilkić.

U Balkanskom centru za Bliski istok glavni razlog razjedinjenja islamske zajednice vide u političkim činiocima koji su imali interes da dođe do njene podele. Međutim, ima odgovornosti i pojedinaca unutar islamskih zajednica.

“Muftija Muamer Zukorlić je možda s vremena na vreme ulazio u malo žešću retoriku, okretao se nekom veoma nacionalnom pitanju. Rijaset Islamske zajednice, smatram, u nekim određenim momentima nije dobro i taktički postupao”, kaže Ivan Kostić iz Balkanskog centra.

Podršku koju inicijativa ima od Sarajeva Kostić uzima sa rezervom uz napomenu da je Rijaset Bosne i Hercegovine diplomatski odgovorio na inicijativu Dijaneta Turske. On dodaje da se mora sačekati sa donošenjem zaključaka jer se moraju uzeti u obzir i mnogobrojne frakcije unutar samog Rijaseta koje podržavaju jednu od dve frakcije islasmke zajednice.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO